ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Στήθος με στήθος Κλίντον και Τραμπ σε δημοσκόπηση

Εκλογές ΗΠΑ: Στήθος με στήθος Κλίντον και Τραμπ σε δημοσκόπηση

Ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, που είναι επικεφαλής στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός της, έρχονται στήθος με στήθος σε τρεις Πολιτείες που θεωρούνται κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Εξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές" της 8ης Νοεμβρίου, "η κούρσα για την προεδρία ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ στις τρεις Πολιτείες που έχουν την πιο αποφασιστική σημασία, τη Φλόριντα, το Οχάιο και την Πενσιλβάνια, είναι υπερβολικά αμφίρροπη για να προβλέψει κανείς την έκβαση", αναλύει ο Πίτερ Α. Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ, που θεωρείται ινστιτούτο αναφοράς στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ο αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον, ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, θα κέρδιζε τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο και στις τρεις Πολιτείες.

"Από το 1960, κανένας υποψήφιος δεν έχει κερδίσει την κούρσα για την προεδρία χωρίς να κερδίσει τουλάχιστον δύο απ' αυτές τις τρεις Πολιτείες", εξηγεί σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο Κουίνιπιακ. Η δημοσκόπηση αυτή υπογραμμίζει τον εύθραυστο χαρακτήρα της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον μπροστά στην υποψηφιότητα του Τραμπ που, αφού πολλοί την είχαν ειρωνευτεί τον Ιούνιο του 2015, σημείωσε ανοδική πορεία αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους παρατηρητές.

Στη Φλόριντα, η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε 43% των ψήφων έναντι 42% για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η δημοκρατική υποψήφια θα κέρδιζε τον μεγιστάνα των ακινήτων και στην Πενσιλβάνια με την ίδια διαφορά (43% έναντι 42% για τον Ντόναλντ Τραμπ), η οποία βρίσκεται μέσα στο περθώριο σφάλματος 3% της δημοσκόπησης. Στο Οχάιο, ο δισεκατομμυριούχος θα κέρδιζε με μεγαλύτερη διαφορά την Χίλαρι Κλίντον, με 43% έναντι 39%.

Αν ο Μπέρνι Σάντερς κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ένα σενάριο που εξακολουθεί να έχει λίγες πιθανότητες παρά τη δημοτικότητα του υποψηφίου, θα κέρδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα (44% έναντι 42%), στο Οχάιο (43% έναντι 41%) και στην Πενσιλβάνια με σαφέστερη διαφορά (47% έναντι 41%).

Η Χίλαρι Κλίντον πηγαίνει καλύτερα από τον Ντόναλντ Τραμπ στις γυναίκες και τις μειονότητες. "Η αδυναμία των Ρεπουμπλικανών στους ψηφοφόρους που προέρχονται από μειονότητες είναι γνωστή. Όμως ο λόγος για τον οποίο αυτή η κούρσα είναι τόσο αμφίρροπη, είναι η ιστορική αδυναμία της Κλίντον μεταξύ των λευκών ανδρών", υπογραμμίζει ο Πίτερ Α. Μπράουν. Οι δύο υποψήφιοι δεν είναι δημοφιλείς στις τρεις Πολιτείες.

Η δημοσκόπηση του Κουίνιπιακ πραγματοποιήθηκε από τις 27 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου μεταξύ περίπου 1.000 ψηφοφόρων σε καθεμιά από τις Πολιτείες. Δηλαδή εν μέρει μετά την αποχώρηση των δύο τελευταίων αντιπάλων του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα την περασμένη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ