ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή της - Δεν την δέχτηκε ο Μακρόν

Γαλλία: Η πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή της - Δεν την δέχτηκε ο Μακρόν
Ludovic Marin, Pool via AP

Αφού ο Γάλλος πρόεδρος έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν έθεσε στην διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν την παραίτησή της. Αυτή, ωστόσο δεν έγινε δεκτή, «ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παραμείνει επί τω έργω» τις προσεχείς ημέρες, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Δεδομένης της συγκυρίας αυτής, ο αρχηγός του κράτους θα διεξαγάγει «τις αναγκαίες πολιτικές διαβουλεύσεις (...) ώστε να εντοπισθούν οι προσδοκώμενες εποικοδομητικές λύσεις στην υπηρεσία των Γάλλων», διευκρινίζει την ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν θα έχει το απόγευμα μία σειρά από συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, στο προεδρικό μέγαρο.

Η Μπορν είναι η δεύτερη γυναίκα που ανέλαβε το πρωθυπουργικό χαρτοφυλάκιο στην ιστορία της Γαλλίας, μετά από 31 χρόνια, στις 16 Μαΐου του 2022.

Υπενθυμίζεται πως η παράταξη Ensemble («Μαζί») του Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο σώμα.

Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι– κέρδισαν 61.

Πλέον, ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα: με ποιον θα «συγκατοικήσει» καθώς κανείς δεν δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί του.

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής της άκρας δεξιάς, που προ διμήνου σκεπτόταν να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος της, βλέπει ήδη τον εαυτό της να στρογγυλοκάθεται το 2027 στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ως τότε θα αντιπολιτεύεται τον Μακρόν παντού και στα πάντα.

Το ίδιο δηλώνει πως θα πράξει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δεν φαίνεται ούτε αυτός διατεθειμένος να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, όπως πριν τις προεδρικές εκλογές είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα πράξει λόγω ηλικίας.

Και οι Ρεπουμπλικανοί, το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς τη Γαλλία, απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνασπιστούν με τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ή να συνάψουν κάποια συμφωνία συνεργασίας, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ