ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στο Ντονμπάς - Άλλο ένα χωριό στα χέρια των Ρώσων

Ουκρανία: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στο Ντονμπάς - Άλλο ένα χωριό στα χέρια των Ρώσων
Oι ρωσικές επιθέσεις εντάθηκαν σε μια προσπάθεια κατάληψης του Σεβεροντόνετσκ και του γειτονικού Λυσιχάνσκ (AP Photo/Alexei Alexandrov, file)

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπου μετά το χωριό Μετόκλιν, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το χωριό της πρώτης γραμμής Τοσκίβκα κοντά στις δίδυμες πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λυσιχάνσκ.

«Από σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Τοσκίβκα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τους Ρώσους», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Σεβεροντονέτσκ, Ρομάν Βλασένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Η μάχη για το Ντονμπάς είναι «τώρα σε πλήρη εξέλιξη», είπε ο Βλασένκο, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η περιοχή είναι «τώρα το επίκεντρο των μαχών μεταξύ της Ουκρανίας και του ρωσικού στρατού».

«Εξαιρετικά δύσκολη» χαρακτήρισε την στρατιωτική κατάσταση για τους υπερασπιστές της Ουκρανίας στο ανατολικό Ντονμπάς, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις εντάθηκαν σε μια προσπάθεια κατάληψης του Σεβεροντόνετσκ και του γειτονικού Λυσιχάνσκ.

Ο Σέρχι Χαϊνταϊ είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι η Ρωσία είχε πει πως 568 άμαχοι ήταν εγκλωβισμένοι στο χημικό εργοστάσιο Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ, την τελευταία τοποθεσία που κρατούν οι δυνάμεις της Ουκρανίας στην πόλη στην ανατολική όχθη του ποταμού Σιβερσκι Ντονέτς.

Το γειτονικό Λυσιχάνσκ στη δυτική όχθη βομβαρδίστηκε «μαζικά», πρόσθεσε ο Χαϊνταϊ.

Πούτιν: Θα ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα ενισχύσει περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις της.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εν δυνάμει στρατιωτικές απειλές και κινδύνους», είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσέθεσε ότι οι νέοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «Σαρμάτ» που δοκιμάστηκαν πρόσφατα και οι οποίοι μπορούν να φέρουν 10 και πλέον πυρηνικές κεφαλές και συστήματα παραπλάνησης θα είναι έτοιμοι για να χρησιμοποιηθούν στο τέλος του έτους.

Ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικό αεροδιάδρομο κοντά στην Οδησσό

Ρωσικοί πύραυλοι βομβάρδισαν έναν αεροδιάδρομο κοντά στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και αναμετέδωσε το Reuters. Το Reuters αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το πλήγμα από ανεξάρτητη πηγή.

Το πρακτορείο συνοδεύει το τηλεγράφημά του με τη σημείωση ότι το περιεχόμενο παρήχθη στη Ρωσία, όπου η νομοθεσία περιορίζει τη δημοσιογραφική κάλυψη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο υπογράμμισε ότι πραγματοποίησε τα πλήγματα ως απάντηση στην ουκρανική επίθεση σε πλατφόρμες παραγωγής φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, δήλωσε χθες ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου στην Μαύρη Θάλασσα που ανήκουν σε πετρελαϊκή εταιρεία της Κριμαίας.

Μόσχα: Αποκρούσαμε επίθεση για ανακατάληψη του Φιδονησίου

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι απέκρουσε μια «τρελή» απόπειρα των δυνάμεων του Κιέβου να ανακαταλάβουν το στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι, κοντά στις ακτές της νότιας Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο κατέλαβε η Μόσχα κατά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Αυτό το μικρό νησί έγινε διάσημο την πρώτη μέρα του πολέμου όταν Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί που στάθμευαν εκεί απέρριψαν την απαίτηση ρωσικού πολεμικού πλοίου να παραδοθούν, με ένα μέλος της φρουράς να απαντά στους Ρώσους να «πάνε να γαμ...»

Εκτός από τη συμβολική του αξία, το νησί είναι επίσης στρατηγικής σημασίας λόγω της θέσης του στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, η οποία παρέχει ένα προνομιακό παρατηρητήριο και ένα μέρος για την ανάπτυξη συστημάτων άμυνας εδάφους-αέρος.

Η Μόσχα έχει ισχυριστεί ξανά στο παρελθόν ότι απέτρεψε προσπάθειες προσέγγισης των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά αυτή που ανέφερε σήμερα φαίνεται να διακρίνεται από την έκταση των μέσων που κινητοποιήθηκαν.

«Τη (Δευτέρα) 20 Ιουνίου στις 5 π.μ., το καθεστώς του Κιέβου έκανε μια ακόμη τρελή προσπάθεια να καταλάβει το Φιδονήσι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις «σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μαζικά πλήγματα με πυροβολικό (...) προτού κάνουν απόβαση και καταλάβουν» το νησί.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι 15 ουκρανικά επιθετικά και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συμμετείχαν σε μια αεροπορική επιδρομή και πως συστοιχίες εκτοξευτήρων πυραύλων και ολμοβόλων εξαπέλυσαν πυρά προς το νησί.

Ωστόσο, τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας αναχαίτισαν όλα τα βλήματα και κατέρριψαν 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «αναγκάζοντας τον εχθρό να εγκαταλείψει οποιαδήποτε απόβαση στο Φιδονήσι», είπε ο Κονασένκοφ.

Πρόσθεσε ότι ρωσικά ραντάρ εντόπισαν στην περιοχή του νησιού ένα αμερικανικό drone παρατήρησης RQ-4 «Global Hawk».

Οι δηλώσεις του Κονασένκοφ δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την αποτυχία αυτή οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν πλατφόρμες γεώτρησης υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα.

Σήμερα οι αρχές στην Κριμαία, μια χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, δήλωσαν ότι μία από αυτές τις υποδομές εξακολουθούσε να καίγεται. Επτά άτομα αγνοούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ