ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Αποτροπιασμός» για τη ρωσική υπόνοια θανατικής ποινής για τους Αμερικανούς στρατιώτες

ΗΠΑ: «Αποτροπιασμός» για τη ρωσική υπόνοια θανατικής ποινής για τους Αμερικανούς στρατιώτες
Ο Κίρμπι είπε ότι δεν θα προσπαθήσει να μπει στο κεφάλι του Πεσκόφ ή του Βλαντιμίρ Πούτιν (AP Photo/Evan Vucci)

Αποτρόπαιο χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος ότι εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή οι δύο Αμερικανοί στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία.

«Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτά τα δύο άτομα», δήλωσε ο Τζον Κέρμπι, συντονιστής του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για στρατηγικές επικοινωνίες.

«Είναι αποτρόπαιο το γεγονός ότι ένας δημόσιος αξιωματούχος στη Ρωσία θα υποννοούσε ακόμη και τη θανατική ποινή για δύο Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία. Και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό», συνέχισε σύμφωνα με το CNNi.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, διότι αυτές είναι αποφάσεις που αφορούν τα δικαστήρια. Δεν τις σχολιάζουμε ποτέ και δεν έχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε σε δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς αν οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να δικαστούν σε έδαφος φιλορώσων αυτονομιστών και να καταδικαστούν σε θάνατο. «Μιλάμε για μισθοφόρους που απείλησαν τις ζωές του στρατιωτικού μας προσωπικού. Κι όχι μόνο το δικό μας, αλλά και το στρατιωτικό προσωπικό των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

CNNi

Ο Κίρμπι είπε ότι δεν θα προσπαθήσει να μπει στο κεφάλι του Πεσκόφ ή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά είπε, ανεξάρτητα από το αν η προοπτική της θανατικής ποινής ήταν πραγματική ή υποθετική, ήταν ανησυχητική ό,τι κι αν γινόταν.

«Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι εξίσου ανησυχητικό, είτε εννοούν πραγματικά αυτό που λένε εδώ και αυτό θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα, ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν θανατική ποινή σε δύο Αμερικανούς στην Ουκρανία», είπε και συνέχισε: «Ή ότι απλώς αισθάνονται ότι αυτό είναι υπεύθυνο για μια μεγάλη δύναμη να κάνει, να μιλήσει για το ότι θα το κάνει, ως έναν τρόπο να ανησυχήσει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον αμερικανικό λαό. Καθένας από τους δύο είναι εξίσου ανησυχητικός».

Σύμφωνα με το Interfax, οι δύο Αμερικανοί βρίσκονται τώρα στην υποστηριζόμενη από τους Ρώσους αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί και ο 27χρονος Άντι Χουέν και ο 39χρονος Αλεξάντερ Ντρούκι -και οι δύο από την Αλαμπάμα- βρίσκονται όντως στο Ντονέτσκ, θα ενταθούν οι φόβοι ότι μπορεί να τους απαγγελθούν κατηγορίες στο έδαφος των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι Βρετανοί Σον Πίνερ και Έιντεν Άσλιν και ο Μαροκινός Μπραχίμ Σααντούν καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών του Ντονέτσκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ