ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Τα «τραγικά» λάθη της αστυνομίας στη διαχείριση της πολύνεκρης επίθεσης στο σχολείο

Τέξας: Τα «τραγικά» λάθη της αστυνομίας στη διαχείριση της πολύνεκρης επίθεσης στο σχολείο
Αρκετοί γονείς και συγγενείς των μαθητών και του προσωπικού έχουν εκφράσει τον έντονο θυμό τους σχετικά με τις ενέργειες της αστυνομίας μετά την εισβολή του ενόπλου AP Photo/Eric Gay

Για μια «μεγάλη αποτυχία» έκανε λόγο ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας αναφερόμενος στην αντίδραση των αστυνομικών στο μακελειό στο Ουβάλντε όπου σκοτώθηκαν 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

Ο διοικητής των αστυνομικών στον τόπο της επίθεσης έλαβε «τρομερές αποφάσεις» και οι αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση του περιστατικού δεν είχαν εκπαιδευτεί επαρκώς, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί άνθρωποι, δήλωσε ο Στίβεν Μακρόου σε μέλη της πολιτειακής Γερουσίας του Τέξας αναφορικά με το μακελειό της 24ης Μαΐου.

«Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η αντίδραση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην επίθεση στο δημοτικό σχολείο Ρομπ ήταν μία μεγάλη αποτυχία και σε πλήρη αντίθεση με την εκπαίδευσή τους», δήλωσε ο ίδιος.

Αρκετοί γονείς και συγγενείς των μαθητών και του προσωπικού έχουν εκφράσει τον έντονο θυμό τους σχετικά με τις ενέργειες της αστυνομίας μετά την εισβολή του ενόπλου στο σχολείο και την έναρξη των πυροβολισμών.

Μία χρονική καθυστέρηση που συζήτησε ο Μακρόου ήταν η έρευνα για ένα κλειδί της τάξης στην οποία εξελίσσονταν η επίθεση. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πόρτα δεν ήταν κλειδωμένη και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν να δουν αν η πόρτα ήταν ασφαλισμένη, ενώ άλλοι έψαχναν για ένα κλειδί.

«Δεν υπήρχε τρόπος..., για τον δράστη να κλειδώσει την πόρτα από μέσα», παρατήρησε ο Μακρόου.

Ημέρες μετά από την επίθεση η DPS του Τέξας ανακοίνωσε ότι 19 αστυνομικοί περίμεναν για περισσότερο από μία ώρα σε έναν διάδρομο έξω από τις τάξεις 111 και 112, πριν εισβάλει μια ειδική μονάδα υπό την ηγεσία της Συνοριακής Αστυνομίας των ΗΠΑ.

Αυτό υποστήριξε ο Μακρόου κατά τη χθεσινή ακρόαση.

«Οι αστυνομικοί είχαν όπλα, τα παιδιά δεν είχαν κανένα όπλο. Οι αστυνομικοί είχαν στολές προστασίας τα παιδιά δεν είχαν. Οι αστυνομικοί είχαν εκπαίδευση, ο δράστης δεν είχε. Μία ώρα, 14 λεπτά και οκτώ δευτερόλεπτα. Αυτός ήταν ο χρόνος αναμονής για τα παιδιά και για τους δασκάλους στην αίθουσα 111 προκειμένου να διασωθούν», σύμφωνα με τον διευθυντή της DPS.

«Τρία λεπτά μετά την είσοδο του δράστη στο δυτικό κτήριο, υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός ένοπλων αστυνομικών με προστατευτικές στολές για την απομόνωση, την παραπλάνηση και την εξουδετέρωσή του», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το μόνο πράγμα που σταμάτησε τους ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς από την εισβολή τους στις αίθουσες 111 και 112 ήταν ο διοικητής που βρίσκονταν στο σημείο, ο οποίος αποφάσισε να βάλει τη ζωή των αστυνομικών πιο πάνω από τη ζωή των παιδιών», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ακρόαση ο Μακρόου.

Έψαχναν ένα κλειδί που δεν χρειάζονταν

Ο ίδιος είπε ότι ο διοικητής που ήταν παρών στη σκηνή του περιστατικού ήταν ο αρχηγός της αστυνομίας των σχολείων του Ουβάλντε Πέτε Αρεντόντο ενώ «περίμενε για ασυρμάτους και οπλισμό και ασπίδες και για την ανάπτυξη της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων (SWAT). Περίμενε επίσης για ένα κλειδί, το οποίο δεν χρειάστηκε ποτέ».

AP Photo/Eric Gay

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, ο Αρεντόντο δήλωσε ότι ποτέ δεν θεώρησε πως ήταν ο ίδιος ο διοικητής στον τόπο της επίθεσης και ότι δεν διέταξε την αστυνομία να μην εισβάλει στο κτήριο.

Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα “The Texas Tribune” ότι άφησε τους δύο ασυρμάτους του έξω από το σχολείο, επειδή ήθελε τα χέρια του να είναι ελεύθερα για το όπλο του. Ο Αρεντόντο δήλωσε ότι κάλεσε για την αποστολή ειδικού εξοπλισμού, ενός σκοπευτή και για τα κλειδιά της αίθουσας προκειμένου οι αστυνομικοί να εισβάλουν στην τάξη, ενώ περίμενε πίσω από τις πόρτες για 40 λεπτά προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική ανταλλαγή πυρών.

Μέλη της τοπικής κοινότητας μαζί με γονείς των θυμάτων παρότρυναν τον Αρεντόντο να παραιτηθεί στη διάρκεια μιας συνεδρίασης της διοίκησης του σχολείου που έγινε τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της πόλης Ουβάλντε Ντον Μακλάουλιν δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η εισαγγελέας της Κομητείας του Ουβάλντε ζήτησε από την πόλη να μην προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των αρχείων σχετικά με την εισαγγελική έρευνα για το μακελειό στο σχολείο.

«Η εισαγγελέας του Ουβάλντε ζήτησε από την πόλη να μην δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε αρχείο που σχετίζεται με την έρευνά της. Η σχετική νομοθεσία που εφαρμόζεται στην πολιτεία του Τέξας περιορίζει τη δημοσιοποίηση πλάνων από κάμερες» που φέρουν αστυνομικοί, ανέφερε ο δήμαρχος σε μία ανακοίνωσή του, την οποία επικαλέστηκαν τα τοπικά ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα η τοπική εισαγγελέας, αλλά και η DPS δεν έχουν δημοσιοποιήσει στην πόλη την οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την έρευνά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ