ΚΟΣΜΟΣ

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα το μπλόκο της Λιθουανίας στο Καλίνιγκραντ - Η απάντηση Βερολίνου και ΕΕ

Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα το μπλόκο της Λιθουανίας στο Καλίνιγκραντ - Η απάντηση Βερολίνου και ΕΕ
Τα φορτηγά βαγόνια παραμένουν μπλοκαρισμένα στις σιδηροδρομικές γραμμές του εμπορευματικού σταθμού στο Καλίνινγκραντ, Ρωσία, Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 (AP Photo)

Την οργή της Μόσχας έχει προκαλέσει το μπλόκο της Λιθουανίας στη διέλευση κάποιων προϊόντων από την ηπειρωτική Ρωσία στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, συνεπεία των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία απειλεί με αντίποινα τη Λιθουανία, τα οποία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματικά, αλλά και πρακτικής φύσεως.

«Μία από τις βασικές ερωτήσεις ήταν αν η απάντηση θα είναι αποκλειστικά διπλωματική. Η απάντηση: όχι», δήλωσε η Ζαχάροβα κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η απάντηση δεν θα είναι διπλωματική, αλλά πρακτική».

Το Κρεμλίνο, στη συνέχεια, δια στόματος του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες» τις κυρώσεις της ΕΕ και είπε ότι η Μόσχα επεξεργάζεται μέτρα ως αντίποινα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι παράνομες κυρώσεις, που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απολύτως απαράδεκτες σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ετοιμάζονται αντίμετρα, χωρίς να προσδιορίσει τι είδους.

Το Βερολίνο απορρίπτει τις απειλές της Μόσχας για αντίποινα κατά της Λιθουανίας

Το Βερολίνο «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις απειλές της Μόσχας για αντίποινα κατά της Λιθουανίας, αφού η χώρα της Βαλτικής απαγόρευσε τη διέλευση προϊόντων που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ από τη Ρωσία προς τον θύλακα Καλίνινγκραντ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ζητάμε από τη Ρωσία να μην λάβει κανένα μέτρο που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ καθώς η Μόσχα απείλησε με «σοβαρά» αντίποινα κατά του Βίλνιους μετά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων που συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία.

ΕΕ - Μάμερ: Η Λιθουανία εφαρμόζει τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, από την πλευρά του, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την μεταφορά προϊόντων στο Καλίνιγκραντ, ανέφερε ότι η Λιθουανία εφαρμόζει τα περιοριστικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβλήθηκαν ομόφωνα στη Ρωσία από το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο κ. Μαμέρ σημειώνει στην ανάρτησή του στο Twitter ότι «δεν πρόκειται φυσικά για «μπλόκο». Πάντα λέγαμε ότι η προμήθεια βασικών αγαθών στο Καλίνινγκραντ παραμένει απρόσκοπτη».

Ο ίδιος εξηγεί παράλληλα ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται «επειδή ορισμένες κυρώσεις της ΕΕ κατά συγκεκριμένων ρωσικών εξαγωγών (προϊόντα χάλυβα, δομικά υλικά) εφαρμόζονται τώρα (μετά από σύντομες μεταβατικές περιόδους). Αυτό σημαίνει ότι η Λιθουανία πρέπει να εφαρμόσει πρόσθετους ελέγχους στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές μέσω της επικράτειας της ΕΕ».

«Φυσικά, αυτοί οι έλεγχοι είναι εστιασμένοι, αναλογικοί και αποτελεσματικοί. Θα βασίζονται στην έξυπνη διαχείριση κινδύνων, ώστε να αποφεύγεται η διαφυγή των κυρώσεων, ενώ θα επιτρέπεται η δωρεάν διέλευση», συμπληρώνει ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τις αρχές της Λιθουανίας και θα παρέχουμε πρόσθετη καθοδήγηση καθώς προχωράμε», καταλήγει.

Οι ΗΠΑ «στηρίζουν» τη Λιθουανία απέναντι στις απειλές της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη «στήριξή» τους στη Λιθουανία, μέλος του ΝΑΤΟ, μπροστά στις ρωσικές απειλές.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις επανέλαβε την Τρίτη ενώπιον των δημοσιογράφων την «αδιάσειστη» προσήλωση της Ουάσινγκτον στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει «ότι μια επίθεση εναντίον μιας συμμαχικής χώρας είναι επίθεση εναντίον όλων».

«Υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουμε τη Λιθουανία», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας την εφαρμογή των κυρώσεων από την ευρωπαϊκή χώρα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στη Συμμαχία, ενισχύσαμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, κυρίως αυτές τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στις ρωσικές απειλές», επέμεινε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ