ΚΟΣΜΟΣ

Άνετη νίκη Τραμπ σε Δυτική Βιρτζίνια και Νεμπράσκα

Άνετη νίκη Τραμπ σε Δυτική Βιρτζίνια και Νεμπράσκα
REUTERS/Jim Urquhart

Ο αμερικανός υποψήφιος των δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα Μπέρνι Σάντερς κέρδισε χθες την Χίλαρι Κλίντον στους προκριματικούς της Δυτικής Βιρτζίνια, κερδίζοντας έδαφος ανάμεσα στους πιο προβληματισμένους ψηφοφόρους για την οικονομία, σηματοδοτώντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κλίντον σε βιομηχανικές Πολιτείες στις γενικές εκλογές.

Η ήττα αυτή βάζει «φρένο» στην πορεία της Κλίντον προς το χρίσμα για την προεδρία, ωστόσο η ίδια παραμένει η επικρατέστερη υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Στην εκλογική μάχη του φθινοπώρου απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον θα χρειαστεί να κερδίσει την εργατική τάξη των βιομηχανικών πολιτειών των ΗΠΑ, όπως το Οχάιο και η Πενσυλβάνια.

Ο Τραμπ κέρδισε στην Δυτική Βιτζίνια και την Νεμπράσκα με άνεση. Ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες του κόμματος στο αμερικανικό Κογκρέσο την Πέμπτη, ενώ στην συνάντηση θα παραστεί και ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν.

Ο Ράιαν, την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει πως δεν είναι έτοιμος να ταχθεί στο πλευρό του Τραμπ ενώ ο Τραμπ είπε πως θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα για το αν θέλει ο Ράιαν να προεδρεύσει στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Οικονομία και θέσεις εργασίας οι προτεραιότητες των ψηφοφόρων

Η βαθιά ανησυχία για την οικονομία κυριάρχησε στους προκριματικούς των Δημοκρατικών στην Δυτική Βιρτζίνια. Έξι στους δέκα ψηφοφόρους δήλωσαν εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι η οικονομία και οι θέσεις εργασίας καθορίζουν την εκλογική τους προτίμηση.

Τον περασμένο Μάρτιο ένα σχόλιο της Κλίντον στο Οχάιο ότι η χώρα «θέσει πολλές εταιρίες εξόρυξης άνθρακα εκτός λειτουργίας» υπήρξε καθοριστικό για τους ψηφοφόρους της Δυτικής Βιρτζίνια, η οικονομία της οποίας στηρίζεται σε εταιρίες εξόρυξης.

Για την διασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών, ο υποψήφιος χρειάζεται 2.383 εκλέκτορες. Μέχρι την αναμέτρηση στην Δυτική Βιρτζίνια, η Κλίντο είχε 2.228, συμπεριλαμβανομένων και 523 υπερεκλεκτόρων. Ο Σάντερς είχε 1.454 εκλέκτορες και 39 υπερεκλέκτορες. Άλλοι 29 εκλέκτορες θα μοιραστούν με βάση τα αποτελέσματα της Δυτικής Βιρτζίνια.

Η Κλίντον και ο Σάντερς θα αναμετρηθούν εκ νέου στους προκριματικούς της 17ης Μαΐου. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στις αναμετρήσεις της 7ης Ιουνίου όπου κρίνονται περίπου 700 εκλέκτορες, με 475 στην Καλιφόρνια, όπου ο Σάντερς επικεντρώνει τις προσπάθειές του.

Ο Σάντερς έχει επανειλημμένα δηλώσει στους οπαδούς του ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει προβάδισμα έναντι του Τραμπ στις γενικές εκλογές και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή μεταξύ Κλίντον-Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ