ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις Γκουτέρες με Μόσχα και Κιέβο για την εξαγωγή σιτηρών

Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις Γκουτέρες με Μόσχα και Κιέβο για την εξαγωγή σιτηρών
Η Τουρκία ελπίζει να οργανώσει σύνοδο για να κλειστεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ εντός εβδομάδων AP Photo/Bernat Armangue

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ενδέχεται να συναντήσει σύντομα αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία για να εξασφαλίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στο Συμβούλιο Ασφαλείας , οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει σε βαθμό που μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί απευθείας ο ΓΓ με τη Μόσχα και με το Κίεβο, πιθανόν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές προειδοποίησαν εναντίον της υπέρμετρης αισιοδοξίας, επισημαίνοντας τη βαθιά δυσπιστία των δύο πλευρών και τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για να κλειστεί συμφωνία. Δυτικός διπλωμάτης αμφισβήτησε ακόμη το κατά πόσον η Μόσχα είναι πραγματικά δεσμευμένη στη διαδικασία.

Επίσημα, ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει μόνο ότι γίνονται διαπραγματεύσεις.

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καλεί εδώ και εβδομάδες τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών –αμφότερες είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών– αλληλοκατηγορούνται για τα προβλήματα στις παραδόσεις στις διεθνείς αγορές, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως επαπειλείται ξέσπασμα λιμού σε αρκετά, ειδικά φτωχότερα κράτη.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι η Τουρκία ελπίζει να οργανώσει σύνοδο για να κλειστεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ εντός εβδομάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ