ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία - Save the Children: Κίνδυνος για ευρύ λιμό στη χώρα

Σομαλία - Save the Children: Κίνδυνος για ευρύ λιμό στη χώρα
Η Σομαλία είναι αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια AP/Farah Abdi Warsameh

Η διεθνής κοινότητα «υπνοβατεί» προς έναν ευρύ λιμό στη Σομαλία, προειδοποίησε την Πέμπτη η Save the Children, ζητώντας της να «ξυπνήσει» επειγόντως καθώς παιδιά έχουν αρχίσει να πεθαίνουν και τα νοσοκομεία της χώρας έχουν φτάσει «στο σημείο κατάρρευσης».

Η Σομαλία είναι αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια και ως τον Σεπτέμβριο 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, θα ζουν σε συνθήκες πείνας.

Από αυτούς οι 213.000 θα ζουν σε μια καταστροφική και επείγουσα κατάσταση, σύμφωνα με την εκτίμηση υπηρεσιών του ΟΗΕ που έγινε στις αρχές Ιουνίου.

Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρωθεί μόνο το 27,7% του 1,46 δισεκ. δολαρίων που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

«Ο κόσμος προχωρά υπνοβατώντας προς έναν ακόμη καταστροφικό λιμό, του είδους που έχει δεσμευθεί ότι δεν θα επαναληφθεί. Έχει έρθει η ώρα να ξυπνήσουμε. Η αντίδραση στη Σομαλία είναι εξαιρετικά υποχρηματοδοτημένη», δήλωσε ο διευθυντής της Save the Children για τη Σομαλία, Μοχάμουντ Μοχάμεντ Χάσαν.

«Ο λιμός πλήττει τη Σομαλία και οι κλινικές για τα υποσιτισμένα παιδιά βρίσκονται στα όρια κατάρρευσης. Παιδιά πεθαίνουν τώρα και έχουμε ξεκινήσει μια κούρσα ενάντια στον χρόνο για να το εμποδίσουμε», πρόσθεσε.

Η μη κυβερνητική οργάνωση πρόσθεσε ότι στην Μπαϊντόα, μία από τις πλέον πληγείσες επαρχίες που βρίσκεται στη νότια Σομαλία, μία κλινική που διαχειρίζεται δέχθηκε τον Μάιο αριθμό ρεκόρ 324 παιδιών, αριθμό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Και τις πρώτες 19 ημέρες του Ιουνίου, έχουν ήδη εισαχθεί εκεί 330 παιδιά.

Από την 1η Ιανουαρίου έχουν πεθάνει 22 παιδιά, σχεδόν όσα πέθαναν σε όλη τη διάρκεια του 2021 (23), πρόσθεσε η ΜΚΟ.

«Οι άνθρωποι βουλιάζουν από έναν θανάσιμο συνδυασμό παραγόντων που ξεπερνούν κατά πολύ τα όσα είδαμε το 2011», στον προηγούμενο λιμό στη Σομαλία στη διάρκεια του οποίου πέθαναν 250.000 άνθρωποι, εκτίμησε ο Μοχάμεντ Χάσαν.

Το Κέρας της Αφρικής (Σομαλία, Κένυα, Αιθιοπία) είναι αντιμέτωπο με μια από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και 40 χρόνια, έπειτα από τέσσερις εποχές των βροχών από το 2020 που σημειώθηκαν πολύ λίγες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν τα ζώα και οι σοδειές.

Η επόμενη εποχή των βροχών ξεκινά τον Οκτώβριο αλλά, σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν θα φέρει πολλές βροχοπτώσεις. Σε αυτούς τους κλιματικούς παράγοντες προστίθεται τους τελευταίους μήνες η έκρηξη των τιμών κάποιων προϊόντων, κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Από τον Ιανουάριο του 2021 περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αναζητώντας βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ