ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων: «Κεραυνοί» από τον Έντι Ράμα για το βέτο της Βουλγαρίας

Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων: «Κεραυνοί» από τον Έντι Ράμα για το βέτο της Βουλγαρίας
«Ακόμα περιμένοντας τον Γκοντό; Όχι, έχουμε συνηθίσει σε αυτή την παρωδία», λέει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας AP Photo/Olivier Matthys

Φραστικά πυρά για το βέτο της Βουλγαρίας, στηλιτεύοντας συνολικά τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς τη διαδικασία προσχώρησης Τιράνων και Σκοπίων, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο πλαίσιο της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ακόμα περιμένοντας τον Γκοντό; Όχι, έχουμε συνηθίσει σε αυτή την παρωδία και δεσμευόμαστε περισσότερο από ποτέ να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό των χωρών μας και της περιοχής μας με ακλόνητο ευρωπαϊκό πνεύμα», αναφέρει ο Έντι Ράμα σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του ίδιου με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεβσκι.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός προσθέτει ότι «είναι μια νέα μέρα στην Ευρώπη, αλλά όχι στη Βουλγαρία».

«Τι ντροπή για την Ευρώπη αυτή η βουλγαρική υπόθεση! Εν μέσω ενός πολύ θερμού πολέμου στην αυλή της Ευρώπης, μια χώρα του ΝΑΤΟ απάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υπό το βλέμμα 26 χωρών της ΕΕ που μένουν ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας!», αναφέρει.

Ο Έντι Ράμα προσήλθε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «η Βουλγαρία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, κρατά σε ομηρία δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ντροπή».

«Δεν αναμένω καλά νέα σήμερα», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, υπενθυμίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας εδώ και δεκαεπτά χρόνια και η Αλβανία οκτώ.

«Καλωσήλθες Ουκρανία. Είναι καλό το καθεστώς υποψήφιας χώρας, αλλά ελπίζω ο Ουκρανικός λαός να μην έχει αυταπάτες», πρόσθεσε με νόημα ο Έντι Ράμα.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι, παρά τα εμπόδια που θέτει η Βουλγαρία στη διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, και κατά συνέπεια και στην Αλβανία, οι δύο χώρες δεν αλλάζουν την πορεία τους. «Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και χτίζουμε την Ευρώπη στο σπίτι μας», επισήμανε.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το «πράσινο φως» από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ