ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οδυνηρή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον σε δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις

Βρετανία: Οδυνηρή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον σε δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις
Η εικόνα του Τζόνσον κατέρρευσε υπό το βάρος σειράς σκανδάλων που έχουν αμαυρώσει την θητεία του AP Photo/Matt Dunham

Οδυνηρές ήττες σε δύο τοπικές εκλογές υπέστησαν το Συντηρητικό κόμμα και ο Μπόρις Τζόνσον, για την πλήρωση εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι συντηρητικοί έχασαν την έδρα, στο Τίβερτον και Χόνιτον, από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες κι άλλη μία, αυτή στο Γουέικφιλντ (βόρεια Αγγλία) από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό κόμμα.

Στην πρώτη περίπτωση οι Τόρις ηττήθηκαν με θεαματική διαφορά περίπου 24.000 ψήφων, στη δεύτερη με διαφορά σχεδόν 5.000 ψήφων.

Δύο εβδομάδες αφού επιβίωσε, όχι ενδόξως, πρότασης μομφής για το partygate, η απώλεια δύο εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων για τους Τόρις σε δύο βαρυσήμαντες πολιτικά εκλογικές περιφέρειες επιβαρύνει την αρνητική ατμόσφαιρα εναντίον του πρωθυπουργού.

Ο Μπόρις Τζόνσον, «μηχανή νίκης», επικράτησε θριαμβευτικά στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2019 επενδύοντας στην δέσμευσή του να υλοποιήσει το Brexit. Η εικόνα του κατέρρευσε υπό το βάρος σειράς σκανδάλων που έχουν αμαυρώσει την θητεία του.

Θεωρητικά, έχει γλιτώσει το κεφάλι του, αφού οι κανόνες που ισχύουν στο Συντηρητικό Κόμμα δεν επιτρέπουν την κατάθεση νέας πρότασης μομφής πριν από την παρέλευση ενός έτους.

Partygate, πληθωρισμός, μετανάστες...και πρόσφατα Carriegate

Θέλοντας να προβάλλει την εικόνα του δραστήριου ηγέτη στη διεθνή σκηνή, ο Μπόρις Τζόνσον ματαίωσε την περασμένη εβδομάδα την εμφάνισή του στην Βόρεια Αγγλία για να κάνει άλλη μία εμφάνιση στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση Τζόνσον, που βρίσκεται αντιμέτωπη με καλπάζοντα πληθωρισμό, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του των 40 τελευταίων ετών, άνω του 9%, γεγονός που προκαλεί κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς και με την αποτυχημένη απόπειρα απέλασης μεταναστών στην Ρουάντα.

Και όλα αυτά, μετά το σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ (partygate), στο οποίο προστέθηκε το Carriegate, με τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι ο Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, προσπάθησε να διορίσει σε θέσεις ευθύνης την τότε ερωμένη, και πλέον σύζυγό του, Κάρι Σίμοντς.

«Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι κοιτάζουν αναγκαστικά τον τοπικό υποψήφιο», έλεγε πρόσφατα μία κάτοικος του Γουέικφιλντ. «Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα κοιτάζουν αυτά που έχει κάνει συνολικά η κυβέρνηση και τα λαμβάνουν υπ' όψιν τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ