ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση: Φυσικό αέριο για 2,5 μήνες διαθέτει η Γερμανία, ενόψει του χειμώνα

Ενεργειακή κρίση: Φυσικό αέριο για 2,5 μήνες διαθέτει η Γερμανία, ενόψει του χειμώνα
Την ώρα που οι τιμές φυσικού αερίου σημειώνουν νέα άνοδο AP Photo/Martin Meissner

Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% ... θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο ... για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει», δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.

Το Βερολίνο, πάντως, έχει ενεργοποιήσει από χθες το δεύτερο στάδιο συναγερμού, του μηχανισμού εκτάκτου ανάγκης για την ασφάλεια στην παροχή φυσικού αερίου και χαρακτηρίζει ήδη το φυσικό αέριο «αγαθό σε έλλειψη» στη χώρα, μιλάει για «κρίση με το φυσικό αέριο» και προειδοποιεί για τις ευρύτερες συνέπειές της.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωναν άνοδο 5,8% φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατέγραφαν άνοδο 4,5% φτάνοντας στα 256 ευρώ η μεγαβατώρα και σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δεν αναμένεται, πάντως, να υπάρξει σήμερα συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν είναι έτοιμη η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δεν έχει διαμορφωθεί συναίνεση για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το πλαφόν. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ορισμένες χώρες εξακολουθούν να βλέπουν το πλαφόν με ιδιαίτερη επιφύλαξη καθώς θεωρούν πως μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ