ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση αντιμετωπίζει ο Σαπέν

Κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση αντιμετωπίζει ο Σαπέν
REUTERS / PHILIPPE WOJAZER

Στην παραδοχή ότι προέβη σε ανάρμοση χειρονομία, καθώς επίσης και ότι χρησιμοποίησε άσχημα λόγια εις βάρος γυναίκας δημοσιογράφου προέβη ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Ο Σαπέν είχε διαψεύσει στο παρελθόν και μάλιστα δύο φορές ότι είχε προβεί σε επιλήψιμη συμπεριφορά, ωστόσο αναγκάστηκε να... ομολογήσει την ενοχή του λίγες μέρες μετά τις μαρτυρίες οκτώ γυναικών, ανάμεσά τους δύο βουλευτές και δύο εκλεγμένα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που κατηγορούν βουλευτή για σεξουαλική παρενόχληση.

Στις 22 Απριλίου, ο Μισέλ Σαπέν απέρριψε ως «ανακριβείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον ίδιο μήνα στο οποίο δύο δημοσιογράφοι τον κατηγορούν ότι «τράβηξε το λάστιχο του εσώρουχου» μίας δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο του 2015.

Έπειτα από την πρωτοφανή μαρτυρία οκτώ γυναικών, από τις οποίες οι τέσσερις είναι εκλεγμένες, που κατηγόρησαν τη Δευτέρα (προχθές) τον οικολόγο βουλευτή Ντενί Μποπέν για παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση, σπάζοντας την ομερτά των πολιτικών κύκλων, ο Μισέλ Σαπέν διέψευσε εκ νέου χθες τους «ισχυρισμούς» που τον αφορούν.

Όπως, όμως, γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χθες βράδυ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως «οι παρούσες περιστάσεις» της υπόθεσης Μποπέν τον «αναγκάζουν να δώσει, με πλήρη διαφάνεια, τις απαραίτητες διευκρινίσεις» για τα γεγονότα που του προσάπτονται.

«Στη διάρκεια ενός ταξιδιού τον Ιανουάριο του 2015 στο Νταβός, εν μέσω περίπου είκοσι ανθρώπων, έκανα σε μία δημοσιογράφο μια παρατήρηση για την ενδυματολογική της εμφάνιση βάζοντας το χέρι μου στην πλάτη της. Δεν υπήρχε στη στάση μου καμία επιθετική ή σεξιστική βούληση, αλλά και μόνο το γεγονός ότι προσέβαλα το εν λόγω πρόσωπο δείχνει πως αυτά τα λόγια και αυτή η χειρονομία ήταν ανάρμοστα, και λυπήθηκα γι΄αυτό και εξακολουθώ να λυπάμαι», αναφέρει ο υπουργός.

«Στη διάρκεια των επόμενων λεπτών η δημοσιογράφος ζήτησε να με δει προσωπικά για να μου γνωστοποιήσει την αγανάκτησή της. Φυσικά της εξέφρασα την ειλικρινή μου συγγνώμη», προσθέτει ο Σαπέν.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους Στεφανί Μαρτό και Αζίζ Ζεμπουρί, όπως γράφουν στο βιβλίο τους "L'Elysée off", ο υπουργός, βλέποντας μια δημοσιογράφο να σκύβει για να πάρει από κάτω ένα στυλό, «δεν μπορεί να κρατήσει το χέρι του μουρμουρίζοντας: “Α, μα τι μου δείχνετε εδώ δα;” και πιάνει το λάστιχο του εσώρουχου της δημοσιογράφου που φοράει χαμηλοκάβαλο παντελόνι».

Το επεισόδιο αυτό αναφέρθηκε, με διαφορετικό τρόπο, σε ένα άρθρο που υπέγραφαν 40 γυναίκες δημοσιογράφοι, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2015. Οι συγγραφείς είχαν κάνει λόγο για έναν «υπουργό ο οποίος, βλέποντάς μας σκυμμένες για να πάρουμε από κάτω ένα στυλό, δεν μπορεί να κρατήσει το χέρι του μουρμουρίζοντας: “Α, μα τι μου δείχνετε εδώ;”».

Σύμφωνα με μία από τις συντάκτριες αυτού του άρθρου που φέρει τον τίτλο «Κάτω τα ξερά σας» ("Bas les pattes"), ο Σαπέν είχε «αγγίξει» τη δημοσιογράφο «χαμηλά στην πλάτη».

Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν σε βάρος του Ντενί Μποπέν, ο οποίος τους διαψεύδει, είχαν ως αποτέλεσμα πολιτικοί από όλες τις πλευρές να κάνουν έκκληση για «το τέλος της ατιμωρησίας» όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση στην πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ