ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν στέλνει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στη σύμμαχο Λευκορωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν στέλνει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές στη σύμμαχο Λευκορωσία
Η Ρωσία θα προμηθεύσει «τους επόμενους μήνες» τη Λευκορωσία με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση, ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Με τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία να εντείνονται -ακόμη και με επιδρομές από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας- και να ανακτάται πλεονέκτημα στα ανατολικά της χώρας, μετά την πτώση του Σεβεροντονέτσκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε τον σύμμαχο Αλεξάντερ Λουκασένκο και ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει στο Μινσκ πυραύλους που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η Ρωσία θα προμηθεύσει «τους επόμενους μήνες» τη Λευκορωσία με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση, ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και πρότεινε στον Λουκασένκο βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών του αεροσκαφών ώστε να αποκτήσουν ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

«Τους επόμενους μήνες, θα μεταφέρουμε στην Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M, που έχουν την δυνατότητα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων Cruise, στις συμβατικές και τις πυρηνικές τους εκδοχές», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον Λουκασένκο που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

«Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών Su-25 βρίσκονται σε υπηρεσία στον λευκορωσικό στρατό. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτός ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει στα εργοστάσια των αεροπλάνων στην Ρωσία και η εκπαίδευση του προσωπικού να ξεκινήσει σύμφωνα με αυτό», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αφού ο Λευκορώσος ομόλογός του ζήτησε την «προσαρμογή» των αεροσκαφών για να έχουν την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

Την προμήθεια πυρηνικών πυραύλων είχε προαναγγείλει ήδη από τον Νοέμβριο ο Λουκασένκο.

Σε συνέντευξή του σε ρωσικό περιοδικό αμυντικών θεμάτων ο Λουκασένκο δήλωσε ότι χρειάζεται το αυτοκινούμενο πυραυλικό σύστημα Iskander που μπορεί να φέρει βαλλιστικούς πυραύλους με ακτίνα δράσης άνω των 500 χιλιομέτρων, με δυνατότητα οπλισμού συμβατικών, αλλά και πυρηνικών κεφαλών.

«Χρειάζομαι αρκετές μεραρχίες στα δυτικά και στα νότια, προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί» αναφέρει ο Λευκορώσος πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται αν βρεθεί ενώπιον νέων κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον «υβριδικό πόλεμο» στα εξωτερικά της σύνορα μέσω της εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Βομβαρδισμοί από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική επικράτεια δέχεται μπαράζ βομβαρδισμών, με το Κίεβο να αναφέρει πως για πρώτη φορά ρωσικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές και από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 αεροπορικές επιδρομές από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο με στόχο κυρίως τη βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ.

«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αεροπορικής επιδρομής στην Ουκρανία απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, κάνοντας λόγο για «πρόκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να εμπλέξει περαιτέρω τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

«Τα πυραυλικά πλήγματα από το έδαφος της Λευκορωσίας είναι μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να εμπλέξει περαιτέρω τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ρωσικά βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν επίθεση απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας. Συμμετείχαν έξι αεροσκάφη Tu-22M3, τα οποία εκτόξευσαν 12 πυραύλους cruise Kh-22», δηλώνει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αεροπορικής επιδρομής στην Ουκρανία απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Σε σχετικό του δημοσίευμα το CNNi αναφέρει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τον ισχυρισμό.

Συνεχίζει την επέλαση στην ανατολική Ουκρανία η Ρωσία

Την ίδια ώρα, σήμερα, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών και αιματηρών συγκρούσεων, η στρατηγικής σημασίας πόλη της ανατολικής Ουκρανίας Σεβεροντονέτσκ «έπεσε» ολοκληρωτικά, και μόνο το γειτονικό Λισιχάνσκ -όπου και επικεντρώνονται τώρα η μάχη- «χωρίζει» τη Ρωσία από τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ.

Δυνάμεις του ρωσικού στρατού και των αυτονομιστών επιχειρούν να αποκλείσουν το Λισιχάνσκ από τα νότια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας. Εκπρόσωπος των αυτονομιστών αναφέρει από πλευράς του ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη εισέλθει στο Λουχάνσκ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μάχες στους δρόμους της πόλης -που αποτελεί πλέον το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο στο Λουχάνσκ.

Η επαρχία Λουχάνσκ μαζί με το Ντονέτσκ αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς, βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας και υπ' αριθμόν ένα στόχο της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση γνώση των εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δηλώνουν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNNi ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανακτούν το πλεονέκτημα στην ανατολική Ουκρανία, καθώς έμαθαν από λάθη που έγιναν κατά τα αρχικά στάδια της εισβολής, περιλαμβανομένης της ανάγκης καλύτερου συντονισμού των αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων, καθώς και βελτιώσεων στις γραμμές ανεφοδιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ