ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικός βομβαρδισμός έπληξε πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικός βομβαρδισμός έπληξε πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο
Το Reuters σημειώνει ότι η επιβεβαίωση των περιστατικών από ανεξάρτητη πηγή δεν έχει γίνει δυνατή AP Photo

Ρωσικός βομβαρδισμός έπληξε πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας σήμερα, ανακοίνωσε η Κρατική Πυρηνική Ρυθμιστική Επιθεώρηση.

Επλήγησαν κτίρια και υποδομές, αλλά δεν επηρεάστηκε η περιοχή όπου στεγάζεται το πυρηνικό καύσιμο και τα επίπεδα της ραδιενέργειας παραμένουν κανονικά στην περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

«Η πιθανότητα νέας καταστροφής... που μπορεί να επηρεάσει κατά άμεσο τρόπο την πυρηνική και ραδιολογική ασφάλεια παραμένει υψηλή λόγω της συνέχισης του ρωσικού βομβαρδισμού», προειδοποιεί η ουκρανική αρχή.

Το Reuters σημειώνει ότι η επιβεβαίωση των περιστατικών από ανεξάρτητη πηγή δεν έχει γίνει δυνατή.

Το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν βομβαρδισμοί γύρω από το Χάρκοβο και οι Ρώσοι προσπάθησαν να εξαπολύσουν επίθεση κοντά στον οικισμό Ούντα, βόρεια του Χαρκόβου, αλλά «αποκρούστηκαν αποφασιστικά» από τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Κύμα βομβαρδισμών - Πύραυλοι από τη Λευκορωσία

Η Ουκρανία έχει δεχθεί κύμα πυραυλικών επιθέσεων -περισσότερες από 40 επιδρομές- το τελευταίο 24ωρο.

Βόρεια του Σλοβιάνσκ, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι μάχες σε περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εδώ και μήνες. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών θέσεων περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης.

Στο νότιο μέτωπο, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι μια ρωσική επίθεση για την ανάκτηση του εδάφους που είχε χαθεί προηγουμένως στη Χερσώνα αποκρούστηκε. Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στη Χερσώνα, με περιορισμένη επιτυχία, από την περιοχή του Μικολάιβ.

Ο δήμαρχος της πόλης Μικολάιβ, Ολεξάντρ Σιενκεβιτς, δήλωσε πως σημειώθηκαν εκρήξεις στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την Παρασκευή, προέτρεψε «όλους όσοι θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί να εγκαταλείψουν την πόλη» και είπε ότι «βομβαρδίζεται κάθε μέρα», με 111 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι πολλοί από τους πυραύλους που έπληξαν το τελευταίο 24ωρο τη χώρα εκτοξεύτηκαν από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

«Τα πυραυλικά πλήγματα από το έδαφος της Λευκορωσίας είναι μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να εμπλέξει περαιτέρω τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Ρωσικά βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν επίθεση απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας. Συμμετείχαν έξι αεροσκάφη Tu-22M3, τα οποία εκτόξευσαν 12 πυραύλους cruise Kh-22», δηλώνει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση αεροπορικής επιδρομής στην Ουκρανία απευθείας από το έδαφος της Λευκορωσίας», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Σε σχετικό του δημοσίευμα το CNNi αναφέρει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τον ισχυρισμό.

Την ίδια ώρα, σήμερα, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών και αιματηρών συγκρούσεων, η στρατηγικής σημασίας πόλη της ανατολικής Ουκρανίας «έπεσε» ολοκληρωτικά, και μόνο το γειτονικό Λισιχάνσκ -όπου και επικεντρώνονται τώρα η μάχη- «χωρίζει» τη Ρωσία από τον πλήρη έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ.

Δυνάμεις του ρωσικού στρατού και των αυτονομιστών επιχειρούν να αποκλείσουν το Λισιχάνσκ από τα νότια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας. Εκπρόσωπος των αυτονομιστών αναφέρει από πλευράς του ότι οι δυνάμεις τους έχουν ήδη εισέλθει στο Λουχάνσκ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μάχες στους δρόμους της πόλης -που αποτελεί πλέον το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο στο Λουχάνσκ.

Η επαρχία Λουχάνσκ μαζί με το Ντονέτσκ αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς, βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας και υπ' αριθμόν ένα στόχο της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ