ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχητική απειλή αλλά δεν συνιστά ακόμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχητική απειλή αλλά δεν συνιστά ακόμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης
O γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ (φωτογραφία), πάντως, συστήνει επαγρύπνηση στην ευρύτερη κοινότητα AP Photo/Nardus Engelbrecht, File

Η παγκόσμια αναζωπύρωση της ευλογιά των πιθήκων αποτελεί υγειονομική απειλή με ανησυχητική εξέλιξη, χωρίς να συνιστά αυτήν την στιγμή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Προς το παρόν, το γεγονός δεν συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνών διαστάσεων για την δημόσια υγεία, που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση ειδικών για το θέμα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ είχε συστήσει επαγρύπνηση στην ευρύτερη κοινότητα.

«Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συνεχίζεται και πιθανότατα είναι υποεκτιμημένη», πρόσθεσε στη συνεδρίαση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκάλεσε ο ΠΟΥ για να αποφασίσει αν θα κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο χαρακτηρισμός μιας ασθένειας ως «επείγουσας κατάστασης διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία» είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ.

Μέχρι σήμερα 48 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα της νόσου αυτής, που άρχισε να εξαπλώνεται τον Μάιο σε χώρες εκτός της Αφρικής.

Από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί πάνω από 3.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ