ΚΟΣΜΟΣ

Με ελικόπτερο προς την κλιματική... λύση: Ένας δημοσιογράφος αποκαλύπτει την υποκρισία των G7

Με ελικόπτερο προς την κλιματική... λύση: Ένας δημοσιογράφος αποκαλύπτει την υποκρισία των G7
Ένα ελικόπτερο ίπταται πάνω από το Κάστρο Ελμάου στις Βαυαρικές Άλπεις AP Photo/Martin Meissner

Εμπόλεμες ζώνες. Φυσικές καταστροφές. Τροχαία. Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για να μπει ένας δημοσιογράφος σε ελικόπτερο. Μια πεντάλεπτη εκδρομή στο περιθώριο των ανακοινώσεων των ηγετών της G7 για βιώσιμες υποδομές απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση σίγουρα δεν είναι ένας από αυτούς.

Ωστόσο, οι Γερμανοί διοργανωτές της συνόδου των ηγετών της G7 μίσθωσαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο την Κυριακή για να μεταφέρει τους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση Τύπου όπου ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της ΕΕ, της Ιαπωνίας και του Καναδά παρουσίασαν τα σχέδιά τους να επενδύσουν 600 δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία eco friendly υποδομών σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο αρθρογράφος του Politico, Καρλ Ματίεσεν.

«Οι επιλογές που κάνουμε τώρα, κατά την άποψή μου, θα καθορίσουν την κατεύθυνση του κόσμου μας για πολλές επόμενες γενιές», δήλωσε κατά τη διάρκειά της ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς εγκαινίαζε το νέο πρόγραμμα υποδομών το απόγευμα της Κυριακής.

Προφανώς για ταχύτητα, ευκολία και πρόσθετη ασφάλεια, οι ίδιοι οι ηγέτες πέταξαν με ελικόπτερα στο Κάστρο Ελμάου - ένα πολυτελές θέρετρο σε μια κατάφυτη πλαγιά των Βαυαρικών Άλπεων, όπου περνούν αυτές τις μέρες παλεύοντας με τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Καμία από αυτές δεν είναι πιο απειλητική όσο η κλιματική αλλαγή και η απροσδόκητη από αέρος μεταφορά ήταν μια ισχυρή υπενθύμιση του πώς, όταν πρόκειται για πολιτικούς ηγέτες και τη δική τους συμπεριφορά, η ρητορική και η πραγματικότητα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής διαφέρουν.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, άλλοι ρεπόρτερ είχαν κάνει, χωρίς επεισόδια, τη διαδρομή 30 λεπτών με το λεωφορείο από το κέντρο πολυμέσων στην κοιλάδα μέχρι τον πολυτελή χώρο της συνόδου κορυφής. Αλλά ενώ έκαναν ουρά για τα λεωφορεία με λεωφορείο το μεσημέρι, μερικές δεκάδες σαστισμένοι ρεπόρτερ βρέθηκαν να παρασυρθούν σε μια ενημέρωση ασφαλείας από έναν Γερμανό στρατιωτικό για το πώς να επιβιβαστούν σωστά σε ένα Sikorsky CH-53 Sea Stallion.

Το από αέρος ταξίδι δεν εξοικονομούσε χρόνο. Πρώτον, υπήρχε μια αναμονή 10 λεπτών μέχρι να φτάσουν οι νηοπομπές φορτηγών που μετέφεραν τους μπερδεμένους δημοσιογράφους στα περίχωρα της πόλης Garmisch-Partenkirchen, όπου τους περίμενε το ελικόπτερο.

Επιπλέον, το CH-53 καίει περίπου 1.000 λίτρα καυσίμου κάθε ώρα, όχι μικρή συνεισφορά άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση, ας πούμε, με ένα λεωφορείο.

Για έναν δημοσιογράφο που ασχολείται με το περιβάλλον, ο ήχος του έλικα ήταν μια ένοχη συγκίνηση.

Το μήνυμα στο τέλος της πτήσης, λίγα λεπτά αργότερα, σχετικά με την ανάγκη τερματισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως, ακουγόταν ελαφρώς ειρωνικό.

Ενώ η αερομεταφορά δεν εξοικονόμησε ούτε χρόνο ούτε ενέργεια, απέφυγε προληπτικά οποιαδήποτε πιθανή παρεμπόδιση κυκλοφορίας από διαμαρτυρίες ή άλλα εμπόδια στους δρόμους – την αιτία που χρησιμοποίησαν οι διοργανωτές της συνόδου κορυφής για να επιλέξουν το ταξίδι με ελικόπτερο.

Για μια σύνοδο κορυφής ηγετών που ευαγγελίζονται την αντιστροφή της κλιματικής κρίσης, το να πετάς στους ουρανούς με ελικόπτερα δεν ακούγεται και πολύ ωραίο.

Μια αστυνομικός ανασήκωσε τους ώμους καθώς η ομάδα των δημοσιογράφων κατέβαινε παραπατώντας από την πτήση.

Δείχνοντας τις γύρω πλαγιές και τα κωνοφόρα δέντρα, περιορίστηκε να παρατηρήσει: «Δεν βλέπετε πόσο πράσινο υπάρχει εδώ;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ