ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ο Μπάιντεν θέλει να συναντηθούμε απόψε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Ο Μπάιντεν θέλει να συναντηθούμε απόψε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη κατ' ιδίαν συνάντησή τους στον περασμένο Οκτώβριο AP Photo/Evan Vucci

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σήμερα το βράδυ ή αύριο στην Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.

Τη Δευτέρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε αναφερθεί στην πιθανότητα να γίνει κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν ισχυρίζεται ότι όλα τα υπό εξέταση ζητήματα θα επιλυθούν στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, αλλά σημείωσε ότι στόχος είναι να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, ώστε η Μαδρίτη να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητές τους, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας».

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως ένα τέτοιο ραντεβού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στο να χαμηλώσουν οι τόνοι ρητορικής στα ελληνοτουρκικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ