ΚΟΣΜΟΣ

G7 - Μήνυμα Μακρόν-Σολτς: Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο

G7 - Μήνυμα Μακρόν-Σολτς: Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο
Το τελικό ανακοινωθέν των ηγετών της G7 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα διατηρηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί (Ludovic Marin, Pool via AP)

Οι ηγέτες της G7 έχουν κοινή πεποίθηση ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, ενώ έχουν συζητήσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία. Αυτό δήλωσαν μεταξύ άλλων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Βαυαρία μετά το πέρας της Συνόδου των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Σύμφωνα με τον Σολτς, η συνάντηση έδειξε με εντυπωσιακό τρόπο ότι η ομάδα ηγετών αντιμετώπιζε τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ αναφερόμενος στην επίθεση της Δευτέρας σε ουκρανικό εμπορικό κέντρο, είπε πως αποτελεί απόδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνέχιζε την βίαιη πολεμική του πορεία.

Οι ηγέτες της G7 θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι η Ρωσία πληρώνει υψηλό πολιτικό και οικονομικό τίμημα για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί το τέλος του πολέμου, ο Σολτς είπε ότι ήταν «σημαντικό να συνεχίσουμε την πίεση και να συνεχίσουμε την υποστήριξη, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό το τέλος και η Ρωσία να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιβάλει μια δικτατορική ειρήνη».

«Χωρίς μια δίκαιη συμφωνία με την Ουκρανία, οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν», πρόσθεσε ο Σολτς. Το τελικό ανακοινωθέν των ηγετών της G7 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα διατηρηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ενώ οι ηγέτες της G7 επανέλαβαν την καταδίκη τους για τον «αδικαιολόγητο, απρόκλητο και παράνομο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», κάλεσαν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Παράλληλα ο Σολτς είπε ότι αναμένει επίσης η Κίνα να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα, η G7 δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί» με οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη. Τα οικονομικά μέσα για την Ουκρανία θα ανέλθουν σε πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια το 2022, καθώς και 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομική βοήθεια, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Ο Σολτς υποστήριξε ακόμα ότι το ρωσικό αφήγημα ότι μόνο τα δυτικά κράτη επέκριναν την εισβολή, θα πρέπει να σταματήσει.

Τέλος, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε πως, ενώ η G7 εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις τιμές της ενέργειας για να εξασφαλίσει την προμήθεια, τα ανώτατα όρια τιμών για τις εισαγωγές πετρελαίου ήταν ένας φιλόδοξος στόχος και χρειαζόταν πολλή δουλειά εκ των προτέρων, είπε ο Σολτς. Οι ηγέτες της G7 είχαν δεσμευτεί προηγουμένως να «καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια».

Μακρόν: Κανείς δεν σκέφτεται το τέλος του πολέμου τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έστειλε σαφή προειδοποίηση πως «η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο».

«Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί και με την ένταση που χρειάζεται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», τόνισε.

Ερωτηθείς για την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ
Ζελένσκι να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία προτού τελειώσει η χρονιά, ο Μακρόν απάντησε: «Κανείς δεν σκέφτεται το τέλος του πολέμου τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες».

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορούσε να επιτευχθεί μια έξοδος στο τέλος του έτους», αλλά «μόνο με τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει».

Ο Γάλλος ηγέτης αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο Ζελένσκι, περιγράφοντας τη Ρωσία ως «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία». Ο Μακρόν χαρακτήρισε επίσης «έγκλημα πολέμου» τη ρωσική πυραυλική επίθεση σε ουκρανικό εμπορικό κέντρο.

Λευκός Οίκος: Η Ουκρανία θα μπορέσει ποτέ να πάρει πίσω όλη τη γη που έχασε

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο CNNi, δήλωσαν πως αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χάνουν πλέον την πίστη τους ότι η Ουκρανία θα μπορέσει ποτέ να πάρει πίσω όλη τη γη που έχασε από τη Ρωσία τους τελευταίους τέσσερις μήνες του πολέμου, ακόμη και με τα βαρύτερα και πιο εξελιγμένα όπλα που σχεδιάζουν να στείλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Οι σύμβουλοι του προέδρου Τζο Μπάιντεν άρχισαν να συζητούν εσωτερικά αν και πώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να αλλάξει τον ορισμό του για μια ουκρανική «νίκη» και να προσαρμοστεί με την πιθανότητα η χώρα του να έχει συρρικνωθεί αμετάκλητα.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν, ωστόσο, στο CNNi ότι αυτή η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πιέσουν την Ουκρανία να κάνει επίσημες εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Υπάρχει επίσης ελπίδα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να ανακτήσουν σημαντικά κομμάτια εδάφους σε μια πιθανή αντεπίθεση αργότερα αυτό το έτος.

Ένας βοηθός του Κογκρέσου που γνωρίζει τις συζητήσεις είπε στο CNNi ότι ένα μικρότερο ουκρανικό κράτος δεν είναι αναπόφευκτο. «Το αν η Ουκρανία μπορεί να πάρει πίσω αυτά τα εδάφη είναι σε μεγάλο βαθμό, αν όχι εξ ολοκλήρου, συνάρτηση του πόση υποστήριξη τους παρέχουμε», είπε ο βοηθός. Σημείωσε ότι η Ουκρανία ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ τουλάχιστον 48 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, αλλά μέχρι σήμερα έχουν υποσχεθεί μόνο οκτώ από το Πεντάγωνο.

Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να αναγνωριστεί ως κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και εγγυήσεις ασφαλείας ζήτησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος, μέσω βιντεοσύνδεσης, στους ηγέτες της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης βοήθεια για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης στους ηγέτες κατά τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής της G7 στο Κάστρο Ελμάου ότι θέλει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της χώρας του να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, προτού μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη Ρωσία «εντελώς τρελούς τρομοκράτες» αναφερόμενος στην αεροπορική επιδρομή σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσουκ, στην κεντρική Ουκρανία.

«Δεν πρόκειται για επιθέσεις με πυραύλους εκτός στόχου σε νηπιαγωγεία, σχολεία, εμπορικά κέντρα, πολυκατοικίες, αυτά είναι υπολογισμένα χτυπήματα των εισβολέων. Η Ρωσία πρέπει να αναγνωριστεί ως κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας. Ο κόσμος μπορεί και επομένως, πρέπει να σταματήσει τη ρωσική τρομοκρατία», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ