ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο εξαναγκασμού

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο εξαναγκασμού
«Δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε μια εξάρτηση με μια άλλη», λέει ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι πολλές νέες πράσινες τεχνολογίες και ορυκτά που απαιτούνται προέρχονται από την Κίνα AP Photo/Bernat Armangue

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει τον κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από προϊόντα απολυταρχικών καθεστώτων. Ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο εξαναγκασμού υπογραμμίζει την ανάγκη να απεξαρτηθούμε γρήγορα από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε Δημόσιο Φόρουμ του ΝΑΤΟ για το κλίμα και την ασφάλεια, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στην Μαδρίτη.

«Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε μια εξάρτηση με μια άλλη. Πολλές νέες πράσινες τεχνολογίες και ορυκτά που απαιτούνται προέρχονται από την Κίνα. Επομένως, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας και τους προμηθευτές μας», επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είδαμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να εξαρτηθεί από άλλους. Πολλοί ενεργειακοί πόροι προέρχονται από την Κίνα. Γι' αυτό πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας», επισήμανε.

Σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, τόνισε ότι η Συμμαχία πρέπει να γνωρίζει τους ίδιους κινδύνους μεγάλης εξάρτησης.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Είναι προς το συμφέρον μας να στηρίξουμε την Ουκρανία. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία εν μέρει επειδή είναι ένας στενός εταίρος με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πολλά χρόνια, αλλά και επειδή ο κόσμος των συμμάχων του ΝΑΤΟ θα είναι λιγότερο ασφαλής αν ο Πούτιν κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

«Έτσι, είναι προς το συμφέρον μας για την ασφάλεια να εγγυηθούμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος», προσέθεσε.

Σχετικά με το μπλοκάρισμα των εισαγωγών σιτηρών που έχει πυροδοτήσει εκτόξευση των τιμών τροφίμων παγκοσμίως, είπε ότι η αιτία γι' αυτό δεν είναι οι κυρώσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, αλλά ο συνεχιζόμενος ρωσικός πόλεμος.

Παράλληλα χαρακτήρισε «ιστορικές» τις αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στην Συμμαχία και σημείωσε ότι η προσχώρησή τους θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης

Επανακαθορίζεται το ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής απειλής - Η Κίνα «δεν είναι αντίπαλος», αλλά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ