ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ γνώριζε ότι οι οπαδοί του ήταν οπλισμένοι, λέει πρώην συνεργάτης του

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ γνώριζε ότι οι οπαδοί του ήταν οπλισμένοι, λέει πρώην συνεργάτης του
Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος ζήτησε επίσης να συμμετάσχει ο ίδιος στην πορεία προς το Καπιτώλιο, δήλωσε η βοηθός προσωπάρχη (AP Photo/Ross D. Franklin, File)

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήξερε ότι οι υποστηρικτές του είχαν όπλα όταν τους παρότρυνε να εισβάλουν στο Καπιτώλιο για να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, λέει η πρώην βοηθός προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Η πρώην συνεργάτιδα του Τραμπ Κάσιντι Χάτσινσον κατέθεσε στην επιτροπή που διερεύνησε τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου ότι ο Τραμπ και τα κορυφαία στελέχη του γνώριζαν για την πιθανότητα βίας.

Αλλά η προγραμματισμένη συγκέντρωση, η οποία όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος Ρούντι Τζουλιάνι θα έκανε τον Τραμπ «να φαίνεται ισχυρός», προχώρησε.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος ζήτησε επίσης να συμμετάσχει ο ίδιος στην πορεία προς το Καπιτώλιο.

«Άκουσα τον πρόεδρο να λέει κάτι του τύπου 'Δεν με νοιάζει που έχουν όπλα. Δεν είναι εδώ για να με βλάψουν. Πάρτε τους μάγκες μακριά από εκεί. Αφήστε τους ανθρώπους μου να μπουν, μπορούν να κάνουν πορεία στο Καπιτώλιο από εδώ'» δήλωσε η Χάτσινσον.

Η Χάτσινσον κατέθεσε ακόμα ότι της είπαν ότι ο Τραμπ εξοργίστηκε όταν ενημερώθηκε από την ασφάλεια ότι δεν θα πήγαινε στο Καπιτώλιο, επειδή η κατάσταση δεν ήταν ασφαλής.

Συνέχισε λέγοντας πως άκουσε ότι ο Τραμπ ήταν τόσο εξαγριωμένος με τις Μυστικές Υπηρεσίες που τον εμπόδισαν να πάει στο Καπιτώλιο, ώστε όρμηξε στο μπροστινό μέρος της προεδρικής λιμουζίνας του και προσπάθησε να γυρίσει το τιμόνι.

Σύμφωνα με τη Χάτσινσον, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, δεν αντέδρασε σχεδόν καθόλου, όταν του μίλησε για τη βία στο Καπιτώλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ