ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
AP Photo/Susan Walsh

Την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με επιπλέον αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως η συμμαχία το χρειάζεται περισσότερο σήμερα από ποτέ ως «απάντηση» στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ «θα ενισχυθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και σε κάθε τομέα -από εδάφους, αέρα και θαλάσσης» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου στη Μαδρίτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των αντιτορπιλικών που εδρεύουν στη Ρότα, στη νότια Ισπανία, από τέσσερα σε έξι, προσθέτοντας ότι η κίνηση είναι μία από τις πολλαπλές ανακοινώσεις που θα έκαναν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συμμαχίας στην περιοχή.

«Οι νέες δεσμεύσεις θα αποτελέσουν μια εντυπωσιακή επίδειξη συμμαχικής ενότητας και αποφασιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προσπαθεί να «εξαφανίσει» την ουκρανική κουλτούρα στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην ανατολική Ευρώπη.

Οι παραπάνω δηλώσεις γίνονται λίγες ώρες πριν απο το τετ-α-τετ Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Αναλυτές θεωρούν ότι η συνάντηση διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο να καμφθεί η αντίστασης της Άγκυρας στις ενταξιακές προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Οι δύο ηγέτες είχαν ψυχρή σχέση μετά την εκλογή του Μπάιντεν λόγω της ανησυχίας που είχαν εκφράσει επανειλημμένα οι ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπό τον Ερντογάν. Μπάιντεν και Ερντογάν συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Οκτώβριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ