ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Σολτς: Θα δίνουμε αμυντικά όπλα στην Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Σολτς: Θα δίνουμε αμυντικά όπλα στην Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί
O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς AP Photo/Paul White

Με όπλα που θα τη βοηθούν να αμύνεται απέναντι στη Ρωσία για όσο καιρό χρειαστεί θα συνεχίσουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να προμυθεύουν την Ουκρανία διεμήνυσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Είναι καλό που οι χώρες που συγκεντρώνονται εδώ, όπως και πολλοί άλλοι, συμβάλλουν ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί - παρέχοντας οικονομικά μέσα, ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τα όπλα που χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία», δήλωσε ο Σολτς προσερχόμενος στις συνομιλίες κατά την δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Το μήνυμα είναι: θα συνεχίσουμε να το κάνουμε - και να το κάνουμε εντατικά - για όσο καιρό χρειαστεί, για να μπορεί η Ουκρανία να αμυνθεί», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με επιπλέον αμερικανικές δυνάμεις τονίζοντας πως η συμμαχία το χρειάζεται περισσότερο σήμερα από ποτέ ως «απάντηση» στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ «θα ενισχυθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και σε κάθε τομέα -από εδάφους, αέρα και θαλάσσης» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου στη Μαδρίτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των αντιτορπιλικών που εδρεύουν στη Ρότα, στη νότια Ισπανία, από τέσσερα σε έξι, προσθέτοντας ότι η κίνηση είναι μία από τις πολλαπλές ανακοινώσεις που θα έκαναν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συμμαχίας στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ