ΚΟΣΜΟΣ

Σαρλ Μισέλ: Εξέφρασε στον Ερντογάν τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Σαρλ Μισέλ: Εξέφρασε στον Ερντογάν τη βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Όπως έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση twitter/ Charles Michel

Τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατ’ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση. Η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Σαρλ Μισέλ ανήρτησε μια φωτογραφία από τη συνάντηση με τον Ερντογάν, σημειώνοντας πως συζήτησε μαζί του την υποστήριξη της Τουρκίας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και του Αντόνιο Γκουτέρες για το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία,

Η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας και η εισβολή της σε ένα κυρίαρχο κράτος είναι απαράδεκτη, υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, καλώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και την επιθετικότητα. Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι «27» κάλεσαν την Άγκυρα «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ». Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τους «βρυχηθμούς» των περασμένων ημερών, ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήγειρε το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στην παρέμβασή του σήμερα, Τετάρτη, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικέντρωσε την ολιγόλεπτη παρέμβασή του στην ατζέντα της Συνόδου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα σε άλλο χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ