ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Καθήκον μας να αποτρέψουμε την κλιμάκωση πέρα από την Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Καθήκον μας να αποτρέψουμε την κλιμάκωση πέρα από την Ουκρανία
"Η επισιτιστική κρίση δεν προκαλείται από τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ" τόνισε ακόμ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ (AP Photo/Bernat Armangue)

Τη στήριξή τους στην Ουκρανία «για να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα επικρατήσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος στην Ευρώπη», αποφάσισαν σήμερα, Πέμπτη, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τη σύνοδο κορυφής ως «μεταμορφωτική» και είπε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν σε μια «θεμελιώδη αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνά μας».

Χαρακτήρισε τον «βίαιο» πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας ως «απολύτως απαράδεκτο» με επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είναι ο πρόεδρος Πούτιν που θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του και να τερματίσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο, σταματώντας να επιτίθεται σε ένα δημοκρατικό κυρίαρχο έθνος και να προκαλεί τόσα δεινά στην Ουκρανία», σημείωσε.

Και πρόσθεσε ότι ζούμε σε έναν πιο «επικίνδυνο» και «απρόβλεπτο» κόσμο με μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη που έχει να δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό μπορεί να επιδεινωθεί. Διότι αν αυτό γίνει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, τότε θα δούμε βάσανα, ζημιές, θάνατο και καταστροφή σε κλίμακα που είναι πολύ, πολύ χειρότερη από ό,τι βλέπουμε στην Ουκρανία σήμερα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ έχει δύο καθήκοντα: το ένα είναι να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία και το άλλο να αποτρέψει την κλιμάκωση πέρα από την Ουκρανία. «Αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Φινλανδία-Σουηδία θα υπογράψουν την Τρίτη το πρωτόκολλο ένταξης

Αναφορικά με την πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας σημείωσε πως οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν επίσημα το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ την Τρίτη.

Το πρωτόκολλο προσχώρησης πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί και από τα 30 συμμαχικά κοινοβούλια για να επιτραπεί και στις δύο χώρες να γίνουν μέρος του ΝΑΤΟ και να επωφεληθούν από τη ρήτρα συλλογικής άμυνας της συμμαχίας.

Οι πρόεδροι και των δύο σκανδιναβικών χωρών θα συμμετάσχουν στην υπογραφή του πρωτοκόλλου την Τρίτη «αλλά η πραγματικότητα» είναι ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ χθες στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, και ότι οι ηγέτες είναι «έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επισιτιστική κρίση δεν προκαλείται από τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ασχολήθηκαν επίσης με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση «η οποία είναι άμεσο αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο αντίκτυπος της επισιτιστικής κρίσης είναι «σοβαρός», συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο, είπε.

Όπως είπε, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συζήτησαν τις προσπάθειες μετριασμού της κρίσης και να βγάλουν τα σιτηρά από την Ουκρανία από ξηρά και θάλασσα.

«Σε αντίθεση με ό,τι λένε τώρα στον κόσμο ο πρόεδρος Πούτιν και επίσης η Κίνα μέσω διαφορετικών εκστρατειών παραπληροφόρησης, αυτή η επισιτιστική κρίση δεν προκαλείται από τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ. Προκαλείται από τον πόλεμο του προέδρου Πούτιν και ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η επισιτιστική κρίση είναι να τερματιστεί ο πόλεμος», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να διευκολύνει κάποιου είδους συμφωνία και ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε «ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για να βγουν σιτηρά από την Ουκρανία».

Η Λιθουανία και η Ρουμανία καταβάλλουν προσπάθειες «να επεκτείνουν τη δική τους χερσαία χωρητικότητα σιδηροδρομικώς για να μεταφέρουν περισσότερα τρόφιμα», πρόσθεσε.

Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων

Σημειώνεται ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα εμποδίζει τις ουκρανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ο Πούτιν επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και την άνοδο των τιμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ