ΚΟΣΜΟΣ

Ένα ζευγάρι όρκες κυνηγά λευκούς καρχαρίες στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Αφρικής

Ένα ζευγάρι όρκες κυνηγά λευκούς καρχαρίες στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Αφρικής
«Όσο περισσότερο οι όρκες συχνάζουν σε αυτές τις τοποθεσίες, τόσο περισσότερο οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες μένουν μακριά» παρατηρούν οι ερευνητές AP Photo / Ted S. Warren

Ένα ζευγάρι όρκες έδιωξαν μεγάλους λευκούς καρχαρίες μακριά από τμήμα της ακτής της Νότιας Αφρικής ενώ σκότωσαν άλλους πέντε, μέσα σε λίγους μόνο μήνες το 2017, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες κυριαρχούσαν στις περιοχές της ακτής Gansbaai, περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) ανατολικά του Κέιπ Τάουν, αλλά τα τελευταία χρόνια τις αποφεύγουν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο African Journal of Marine Science την Τετάρτη.

Η ακτή Gansbaai ήταν κάποτε ένα δημοφιλές σημείο για τον εντοπισμό μεγάλων λευκών καρχαριών, αλλά η εμφάνισή τους έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η μελέτη χρησιμοποίησε τα τελευταία δεδομένα προκειμένου να αποδείξει ότι έχουν εκδιωχθεί από τις όρκες, γνωστές και ως φάλαινες δολοφόνοι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης πέντε νεκρούς λευκούς καρχαρίες που βρέθηκαν ξεβρασμένοι στην ακτή. Τέσσερις από αυτούς βρέθηκαν χωρίς συκώτι και ένας χωρίς την καρδιά του, ενώ όλοι είχαν πληγές από το ίδιο ζευγάρι όρκες, οι οποίες πιθανότατα σκότωσαν τους καρχαρίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη παρακολούθησε 14 μεγάλους λευκούς καρχαρίες για πεντέμισι χρόνια και διαπίστωσε ότι έφυγαν από την περιοχή όταν οι όρκες ήταν εκεί. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια αίσθηση φόβου τους οδηγεί σε μαζική μετανάστευση ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν ότι οι όρκες είναι εκεί.

«Αρχικά, μετά από μια επίθεση όρκας στο Gansbaai, μεγάλοι λευκοί καρχαρίες δεν εμφανίστηκαν για εβδομάδες ή μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Άλισον Τάουνερ, ανώτερος βιολόγος λευκού καρχαρία στο Dyer Island Conservation Trust.

«Όσο περισσότερο οι όρκες συχνάζουν σε αυτές τις τοποθεσίες, τόσο περισσότερο οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες μένουν μακριά», πρόσθεσε.

Ένα οικοσύστημα που αλλάζει

Πριν αρχίσουν οι όρκες να επιτίθενται, οι λευκοί καρχαρίες απουσίασαν από το Gansbaai μόνο για μία εβδομάδα το 2007 και τρεις εβδομάδες το 2016.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκτεταμένες απουσίες που παρατηρούνται από έρευνες είναι άνευ προηγουμένου και αλλάζουν το οικοσύστημα στην περιοχή.

Ενδεικτικό είναι ότι οι φώκιες κυνηγούν τώρα αφρικανικούς πιγκουίνους, που πλέον οι πληθυσμοί τους βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Για να το θέσω απλά, αν και αυτή είναι μια υπόθεση προς το παρόν, υπάρχει μόνο τόση πίεση που μπορεί να δεχτεί ένα οικοσύστημα και οι επιπτώσεις από τις όρκες που απομακρύνουν τους καρχαρίες είναι πιθανότατα πολύ ευρύτερες».

«Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά και των δύο κορυφαίων θηρευτών θα μπορούσε να σχετίζεται με μείωση του πληθυσμού των θηραμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των καρχαριών, προκαλώντας αλλαγές στο πρότυπο διανομής τους», είπε.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ή η αλιεία, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις μετακινήσεις των μεγάλων λευκών καρχαριών, αλλά όπως σημειώνουν έτσι δεν μπορεί να εξηγηθεί «η απότομη εξαφάνισή τους στις αρχές του 2017 και οι παρατεταμένες και αυξανόμενες περίοδοι απουσίας τους».

Σημειώνεται ότι μια άλλη μελέτη του 2016 έδειξε ότι είχαν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες λευκοί καρχαρίες στη Νότια Αφρική, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις για μερικές χιλιάδες.

A pair of orcas are targeting great white sharks off South Africa's coastBy Jack Guy, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ