ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικό ρομποτικό σκάφος φωτογράφισε ολόκληρο τον Άρη- Εντυπωσιακές εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη

Κινεζικό ρομποτικό σκάφος φωτογράφισε ολόκληρο τον Άρη- Εντυπωσιακές εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη
Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν από τη κινεζική διαστημική υπηρεσία δείχνουν το τραχύ έδαφος του Αρειανού τοπίου twitter

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο παραμονής στην επιφάνεια του Άρη, το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Tianwen-1 τράβηξε φωτογραφίες που καλύπτουν ολόκληρο τον κόκκινο πλανήτη, ανακοίνωσε την Τετάρτη η διαστημική υπηρεσία της χώρας.

Ο ανιχνευτής Tianwen-1, που σημαίνει «αναζήτηση για την ουράνια αλήθεια», εκτοξεύτηκε το 2020 και προσγειώθηκε στον Άρη τον περασμένο Μάιο. Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) ανέφερε ότι ο ανιχνευτής έχει πλέον ολοκληρώσει όλες τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένης της λήψης εικόνων μέσης ανάλυσης που καλύπτουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι εικόνες, που δημοσιεύτηκαν από τη διαστημική υπηρεσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν το τραχύ έδαφος του Αρειανού τοπίου: κόκκινοι αμμόλοφοι, ηφαίστειο «ασπίδας», κρατήρες, το στρώμα πάγου του νότιου πόλου, τους βράχους και τις κορυφογραμμές του φαραγγιού Valles Marineris (Κοιλάδα του Μάρινερ) - ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια στο ηλιακό μας σύστημα.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν από το κινεζικό διαστημικό σκάφος, το οποίο έκανε κύκλους γύρω από τον Άρη 1.344 φορές, καταγράφοντας εικόνες του πλανήτη από κάθε γωνία, ενώ το rover εξερευνούσε την επιφάνεια, ανέφερε η CNSA.

Το εξάτροχο ρόβερ μετέφερε επιστημονικά όργανα στο ταξίδι του, συλλέγοντας πληροφορίες για τη γεωλογική δομή, την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον και το έδαφος του Άρη.

Ο ανιχνευτής έχει συλλέξει 1.040 gigabyte ακατέργαστων επιστημονικών δεδομένων, τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία από επιστήμονες στη Γη και έχουν παραδοθεί σε ερευνητικές ομάδες για περαιτέρω μελέτη, ανέφερε η υπηρεσία.

Η CNSA είπε ότι μοιράστηκε τις πληροφορίες πτήσης του διαστημικού σκάφους με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και τα επιστημονικά δεδομένα θα είναι διαθέσιμα σε διεθνείς επιστήμονες «την κατάλληλη στιγμή».

Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στον Άρη, καθώς και με κακές συνθήκες άμμου και σκόνης, το rover εισήλθε σε κατάσταση αδράνειας στις 18 Μαΐου που θα διαρκέσει έως την αφύπνησή του τον Δεκέμβριο.

Το διαστημικό σκάφος θα συνεχίσει να διεξάγει δοκιμές και να προετοιμάζεται για μελλοντικές εργασίες, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία.

China's Mars probe has photographed the entire red planet By Jessie Yeung, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ