ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για το δικαίωμα στην άμβλωση

Μπάιντεν: Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για το δικαίωμα στην άμβλωση
Ο πρόεδρος εξήγησε ότι ήταν επίσης ανοιχτός στην αλλαγή των κανόνων για το «δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» και όχι μόνο για τα δικαιώματα άμβλωσης (AP Photo/Bernat Armangue)

Να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την προστασία του δικαιώματος στις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε την απόφαση Roe vs Wade του 1973 την περασμένη εβδομάδα, δεσμεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα υποστήριζε την εξαίρεση από το όριο των 60 ψήφων στη Γερουσία που απαιτείται για την ψήφιση των περισσότερων νομοθεσιών, προκειμένου να κωδικοποιηθούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή μέσω νομοθεσίας από το Κογκρέσο.

Παρά την πρόθεσή του, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στην καλύτερη των περιπτώσεων του χρόνου, και αυτό μόνο εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τουλάχιστον δύο έδρες στη Γερουσία και κατέχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια εκτελεστική δράση θα χρησιμοποιούσε για να ενισχύσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Μπάιντεν είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη: «Το πιο σημαντικό πράγμα που πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε είναι ότι πρέπει να κωδικοποιήσουμε το Roe vs Wade σε νόμο».

«Και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διασφαλίσουμε ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος εξήγησε ότι ήταν επίσης ανοιχτός στην αλλαγή των κανόνων για το «δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» και όχι μόνο για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Γερουσία δεν έχει τις 60 ψήφους που απαιτούνται για την κωδικοποίηση του Roe vs Wade σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

Παρά τις δυσοίωνες δημοσκοπήσεις και τις κακές προοπτικές διατήρησης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, ο Λευκός Οίκος βλέπει έναν δρόμο για να κερδίσει έδρες στη Γερουσία για να αυξήσει τη στενή του πλειοψηφία.

Η διατήρηση των σημερινών εδρών τους και η προσθήκη τουλάχιστον δύο νέων Δημοκρατικών γερουσιαστών θα μπορούσε, θεωρητικά, να δημιουργήσει τον δρόμο για την εξασφάλιση των ψήφων για μια αλλαγή των κανόνων της Γερουσίας.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν αμφισβήτησε ευρέως τους χαρακτηρισμούς ότι η Αμερική οπισθοχωρεί. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η άρση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα των αμβλώσεων και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ήταν «αποσταθεροποιητική».

«Κατείχαμε ηγετική θέση στον κόσμο σε ό,τι αφορά στα προσωπικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ιδιωτικότητας. Και είναι λάθος, κατά την άποψή μου, το Ανώτατο Δικαστήριο να κάνει αυτό που έκανε», είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης, ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε επίσης την ικανότητά του να μεταφέρει αποτελεσματικά το μήνυμα των Δημοκρατικών για τις αμβλώσεις. Παρά το περίπλοκο ιστορικό του σχετικά με το θέμα, είπε στα προοδευτικά μέλη του κόμματός του ότι δεν είχαν επιλογή στο θέμα.

«Είμαι ο μόνος πρόεδρος που έχουν», είπε.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί επέκριναν τον Μπάιντεν επειδή δεν μίλησε πιο σθεναρά για την προστασία των δικαιωμάτων των αμβλώσεων. Από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τον Roe vs Wade ορισμένοι έχουν παραπονεθεί ότι δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει αρκετά για την προστασία της πρόσβασης στις αμβλώσεις.

Αλλά ο Μπάιντεν είπε ότι αυτός ήταν στον Λευκό Οίκο. «Είμαι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε. «Αυτό με κάνει τον καλύτερο αγγελιοφόρο».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση για την άμβλωση «ένα σοβαρότατο πρόβλημα που το δικαστήριο έχει επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες», συνδέοντάς την με άλλα πιθανά ζητήματα όπως τα δικαιώματα του γάμου.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, κάτι που νομικά μπορώ να κάνω σε ό,τι αφορά στις εκτελεστικές διαταγές», τόνισε.

Όπως είπε, θα συναντηθεί με τους κυβερνήτες την Παρασκευή για να συζητήσουν θέματα αμβλώσεων και θα έχει «ανακοινώσεις να κάνει τότε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ