ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυραυλικό χτύπημα σε πολυκατοικία στην Οδησσό με 17 νεκρούς - Περικυκλώνεται το Λισιτσάνσκ

Ουκρανία: Πυραυλικό χτύπημα σε πολυκατοικία στην Οδησσό με 17 νεκρούς - Περικυκλώνεται το Λισιτσάνσκ
Ουκρανικά στρατεύματα στην Λισιτσάνσκ λένε ότι κινδυνεύουν να περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίου (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ρωσικό πύραυλος που εκτόξευσε «στρατηγικό βομβαρδιστικό» έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες εννιαόροφη πολυκατοικία στην περιφέρεια της Οδησσού, του μεγάλου λιμανιού της νότιας Ουκρανίας, με τον μέχρι στιγμής απολιγισμό να κάνει λόγο για 17 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ως τώρα «έχουμε 14 νεκρούς και 30 τραυματίες, ανάμεσά τους τρία παιδιά», ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας πως η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που δυσχεραίνει πυρκαγιά, είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για δέκα νεκρούς.

Ο ρωσικός πύραυλος έπληξε «εννιαόροφη πολυκατοικία στην περιφέρεια Μπίλγκοροντ-Δνείστερου», περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Οδησσού, σύμφωνα με τον Σερχίι Μπρατσούκ, τον εκπρόσωπο των περιφερειακών αρχών της Οδησσού.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος προειδοποίησε τους χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να μην αποκαλύπτουν τις κινήσεις των στρατευμάτων και των υπηρεσιών των πρώτων βοηθειών.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης, μην γράφετε ούτε που, ούτε από ποιους, ούτε πότε!», για να μην τεθούν σε κίνδυνο στρατιωτικοί, τόνισε σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του.

Περικυκλώνεται το Λισιτσάνσκ

Την ίδια ώρα, μαίνονται οι μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, η οποία σφυροκοπείται ανελέητα από τη Ρωσία. Η κατάσταση στην πόλη Λισιτσάνσκ είναι «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς οι συνεχείς βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων καθιστούν αδύνατη την εκκένωση αμάχων, λένε αξιωματούχοι.

«Υπάρχουν πολλοί βομβαρδισμοί και από πολλές κατευθύνσεις. Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει από διαφορετικές κατευθύνσεις προς το Λισιτσάνσκ», είπε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις παρέμειναν στα περίχωρα της πόλης, όπου δεν σημειώθηκαν επί του παρόντος οδομαχίες.

Στο Λισιτσάνσκ απομένουν ακόμη περίπου 15.000 πολίτες, από τους 100.000 κατοίκους που είχε πριν από τον πόλεμο.

«Μπορούμε μόνο να πούμε ότι οι Ρώσοι είναι πάρα πολλοί και φτάνουν απ’ όλες τις πλευρές. Υπάρχει απίστευτος αριθμός οχημάτων και πυροβολικού», κατέληξε ο Γκαϊντάι.

Ουκρανικά στρατεύματα στην Λισιτσάνσκ λένε ότι κινδυνεύουν να περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίου.

Σε αναφορά του για την επίθεση του ρωσικού στρατού στην περιοχή του διυλιστηρίου, περίπου 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λισιτσάνσκ, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ότι είχε εν μέρει επιτυχία.

Τα ρωσικά στρατεύματα «διεξήγαγαν επίθεση σε τομείς στο βορειοανατολικό τμήμα του διυλιστηρίου της Λισιτσάνσκ, στην κοινότητα Τοπολίβκα και το βόρειο τμήμα των κοινοτήτων Βοβτσογιάριβκα και Μαλορεζάντσεβο», διευκρίνισε.

Η Λισιτσάνσκ είναι η τελευταία πόλη που απομένει στα χέρια των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία, την οποία η Μόσχα επιχειρεί να θέσει ολόκληρη υπό τον έλεγχό της.

Στη γειτονική περιφέρεια Ντανιέτσκ, ρωσικές προσπάθειες προέλασης κοντά στη Σλοβιάνσκ και στη Μπαχμούτ απωθήθηκαν», σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, που ωστόσο σημείωσε πως κατά μήκος του μετώπου οι ουκρανικές θέσεις σφυροκοπούνται από το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία.

Οι πληροφορίες από τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανός ταξίαρχος: Η Ρωσία χρησιμοποιεί παλιούς σοβιετικούς πυραύλους

Ο ταξίαρχος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Αλέξι Χρόμοφ είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι η Ρωσία προσπαθούσε να πλήξει στρατιωτικές και άλλες υποδομές κρίσιμης σημασίας αλλά χρησιμοποιεί παλιούς, σοβιετικούς πυραύλους που είναι λιγότερο ακριβείς και οδηγούν σε σημαντικές απώλειες αμάχων. Η ανάλυσή του Χρόμοφ διαφέρει από εκείνη ορισμένων Ουκρανών πολιτικών που κατηγορούν τη Ρωσία ότι πλήττει σκόπιμα τους αμάχους για να σπείρει τον πανικό.

«Οι στόχοι του εχθρού παραμένουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οι κρίσιμες υποδομές και η βιομηχανία, τα δίκτυα μεταφορών. Ταυτόχρονα, ο άμαχος πληθυσμός υφίσταται σημαντικές απώλειες λόγω πληγμάτων» που δεν βρίσκουν στόχο, είπε ο Χρόμοφ.

«Στις πυραυλικές επιθέσεις του, ο εχθρός, σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων χρησιμοποιεί πυραύλους από τα σοβιετικά αποθέματα, που δεν είναι ακριβείας. Ως αποτέλεσμα, πλήττονται πολιτικά κτίρια», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Χρόμοφ, 202 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον της Ουκρανίας κατά το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου, από 120 το πρώτο δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, κατά το δεύτερο μισό του μήνα χτυπήθηκαν 68 μη στρατιωτικοί στόχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ