ΚΟΣΜΟΣ

«Εισβολείς από τα ξένα»: Τι λέει η Βόρεια Κορέα για την εμφάνιση του κορωνοϊού

«Εισβολείς από τα ξένα»: Τι λέει η Βόρεια Κορέα για την εμφάνιση του κορωνοϊού
Οι πολίτες κλήθηκαν να επαγρυπνούν για αντικείμενα που μπορεί να έχουν εκτοξευθεί πέρα από τα σύνορα από το Νότο (AP Photo/Ahn Young-joon, File)

Το ξέσπασμα του Covid στη Βόρεια Κορέα ξεκίνησε με τους πολίτες να αγγίζουν «ξενικά αντικείμενα» που είχαν πέσει κοντά στα σύνορά της με τη Νότια Κορέα, ισχυρίστηκαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι πολίτες κλήθηκαν να επαγρυπνούν για αντικείμενα που μπορεί να έχουν εκτοξευθεί πέρα από τα σύνορα από το Νότο.

Για χρόνια ακτιβιστές στο Νότο πετούσαν μπαλόνια πέρα από τα σύνορα για να στείλουν φυλλάδια και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε απάντηση, η Σεούλ λέει ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο Covid να είχε περάσει τα σύνορα με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, μια επίσημη έρευνα εντόπισε δύο άτομα που μολύνθηκαν από τον Covid νωρίς στο ξέσπασμα, αφού ήρθαν σε επαφή με αγνώστων στοιχείων αντικείμενα κοντά στα σύνορα της Νότιας Κορέας.

Ένας 18χρονος στρατιώτης και ένα πεντάχρονο παιδί βρέθηκαν θετικοί στον ιό στις αρχές Απριλίου αφού βρήκαν τα αντικείμενα σε έναν λόφο στο Ipho-ri, ανέφερε. Από τότε, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ιός Covid-19 εξαπλώθηκε γρήγορα στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, οι κάτοικοι της χώρας λαμβάνουν οδηγίες «να αντιμετωπίζουν με εγρήγορση ξενικά αντικείμενα που έρχονται από τον άνεμο και άλλα κλιματικά φαινόμενα και μπαλόνια στις περιοχές κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης και των συνόρων».

Όποιος παρατηρήσει ένα παράξενο αντικείμενο λαμβάνει οδηγίες να το αναφέρει αμέσως, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί γρήγορα από μια ομάδα έκτακτης ανάγκης κατά της επιδημίας.

Αν και η έκθεση δεν ανέφερε άμεσα τη Νότια Κορέα, το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ αρνήθηκε σθεναρά την εξήγηση του Βορρά για το πώς ο Covid θα μπορούσε να έχει εισέλθει στη χώρα.

Τα κλειστά σύνορα μεταξύ των δύο Κορέων είναι ένα από τα πιο αυστηρά φυλασσόμενα στον κόσμο, αλλά αποστάτες και Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές εκτοξεύουν εδώ και χρόνια μπαλόνια πέρα από αυτά με μηνύματα κατά της Βόρειας Κορέας.

Από τα τέλη Απριλίου, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό κύμα 4,7 εκατομμυρίων κρουσμάτων, που πιστεύεται ότι είναι λοιμώξεις Covid που δεν έχουν ελεγχθεί.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν περιέγραψε το ξέσπασμα τον Μάιο ως τη μεγαλύτερη «αναταραχή που έπεσε στη χώρα μας από την ίδρυσή του», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι φέτος, το απομονωμένο έθνος ισχυριζόταν ότι ήταν εντελώς απαλλαγμένο από τον Covid, αν και ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε πριν από τότε.

Ο πληθυσμός των 25 εκατομμυρίων είναι ευάλωτος λόγω της έλλειψης προγράμματος εμβολιασμού και του κακού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αν και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει αποδεχτεί μια προσφορά εμβολίων κινεζικής παραγωγής.

Δεν είναι σαφές πόσοι Βορειοκορεάτες, αν υπάρχουν, έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ