ΚΟΣΜΟΣ

Χάος και οργή στα αεροδρόμια του κόσμου: Πώς πανδημία και πληθωρισμός επηρεάζουν χιλιάδες πτήσεις

Χάος και οργή στα αεροδρόμια του κόσμου: Πώς πανδημία και πληθωρισμός επηρεάζουν χιλιάδες πτήσεις
Απίστευτη ταλαιπωρία σε πολλά αεροδρόμια δύο χρόνια μετά την επέλαση της πανδημίας AP Photo

Οι ουρές φτάνουν τα δεκάδες μέτρα, οι χαμένες βαλίτσες στοιβάζονται. Ένα χαοτικό καλοκαίρι για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες μόλις καλωσόρισε τον Ιούλιο.

Η Λις Μόργκαν έφτασε στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ 4,5 ώρες πριν την πτήση της για την Αθήνα για να βρεθεί σε μια τεράστια ουρά που έβγαινε από το τερματικό σταθμό στον οποίο επιβιβάστηκε, έβγαινε στον ανοικτό δρόμο και στη συνέχεια επέστρεφε στο κυρίως κτήριο του αεροδρομίου.

«Υπάρχουν ηλικιωμένοι στις ουρές, παιδιά, μωρά. Χωρίς νερό, χωρίς τίποτα. Δεν υπάρχει καμία σήμανση, καμία βοήθεια», δήλωσε στο Associated Press η Μόργκαν, η οποία έρχεται από την Αυστραλία και προσπάθησε να κερδίσει χρόνο κάνοντας check-in online και φέροντας μόνο μια χειραποσκευή.

«Ο κόσμος δεν μπορούσε να πάει ούτε στην τουαλέτα καθώς έχανε τη σειρά του», προσθέτει.

Η μαρτυρία της Μόργκαν είναι μία μόνο από τις εκατοντάδες τέτοιες που μπορεί να ακούσει αυτές τις μέρες κανείς σε πολλά από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας, οι ταξιδιώτες επέστρεψαν στις θέσεις τους στα αεροσκάφη αλλά οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, που λόγω των χρεών που προκάλεσε ο κορωνοϊός έχουν απολέσει πολύ από το προσωπικό τους πασχίζουν να ανταπεξέλθουν.

Παράλληλα με το ελλιπές, λόγω των απολύσεων, προσωπικό οι επιβάτες έρχονται αντιμέτωποι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά του υψηλού πληθωρισμού που πλήττει την ήπειρο.

Οι σκηνές χάος σε ευρωπαϊκούς κόμβους όπως το Άμστερνταμ, η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Παρίσι απειλούν να απομακρύνουν τις ελπίδες για τη μεγάλη «επιστροφή» της αεροπορικής βιομηχανίας από τα ιστορικά χαμηλά της πανδημίας το 2020, όταν έχασε περισσότερα από 219 δισεκατομμύρια ευρώ, «πληγωμένη» από τα lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι αεροπορικές εταιρείες στην ΕΕ έχουν ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Μόνο η Lufthansa έχει ακυρώσει σχεδόν 3.000 πτήσεις.

Αλλά και στις ΗΠΑ, περισσότερες από 1.500 πτήσεις ακυρώθηκαν μόνον το περασμένο σαββατοκύριακο, ενώ πλησιάζει η αργία της 4ης Ιουλίου, όταν παραδοσιακά οι μετακινήσεις αυξάνονται.

Η Delta Air Lines έχει «ψαλιδίσει» περίπου 100 πτήσεις την ημέρα από το πρόγραμμά της τον Ιούλιο για να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ σε συνολικές ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

Έξω από το αεροδρόμιο JFK, οι πιλότοι της Delta παραπονέθηκαν για έλλειψη εργαζομένων λόγω περικοπών εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Το ίδιο συνέβη και στο αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson στην Ατλάντα, όπου η Delta έχει την έδρα της.

Αποτέλεσμα των απεργιών ήταν οι επιβάτες να αντιμετωπίσουν 3.165 καθυστερήσεις και 440 ακυρώσεις στις ΗΠΑ.

Η Air Canada είπε ότι θα ακυρώσει έως και το 10% των πτήσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή περίπου 150 την ημέρα.

Απεργιακό «έμφραγμα» στη Γαλλία

Γαλλικά αεροδρόμια, ανάμεσα στα οποία το Σαρλ ντε Γκωλ και το Ορλί κοντά στο Παρίσι, θα πληγούν σήμερα και το σαββατοκύριακο από νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στην αρχή της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Οι κινητοποιήσεις θα οδηγήσουν στην ακύρωση περί του 17% των πτήσεων αναχωρήσεων και αφίξεων στο αεροδρόμιο Paris-Charles-de-Gaulle (CDG) μεταξύ των 07:00 και 14:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Προληπτικές ακυρώσεις, οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν το 10% των κινήσεων των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Παρίσι-Σαρλ-ντε-Γκωλ σήμερα, ζητήθηκαν από την διοίκηση για λόγους ασφαλείας λόγω κινητοποίησης των πυροσβεστών με μισθολογικά αιτήματα, που υποχρεώνει να κλείσει ένα τμήμα των διαδρόμων προσγείωσης-απογείωσης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γαλλίας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις από σήμερα 1η Ιουλίου ως τις 4 του μήνα είχαν προκηρυχθεί επίσης στο αεροδρόμιο Μασσαλίας-Προβηγκίας, αλλά η διεύθυνσή του δεν προέβλεπε χθες ούτε ακυρώσεις ούτε καθυστερήσεις, καθώς το προσωπικό έχει επιταχθεί με νομαρχιακό διάταγμα.

Καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις που προκηρύχθηκαν διαρκούν ως την Κυριακή και αφορούν και τον Όμιλο Αεροδρομίων του Παρισιού, αυτός κάλεσε τους επιβάτες να έρχονται νωρίτερα, δηλαδή «τρεις ώρες (πριν από την προβλεπόμενη απογείωση) για μια διεθνή πτήση, δύο ώρες για μια εσωτερική ή ευρωπαϊκή πτήση».

Η υψηλή τουριστική περίοδος, η οποία αρχίζει το ερχόμενο σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουλίου στη Γαλλία, προαναγγέλλεται πολύ δύσκολη στον ευρωπαϊκό τομέα αεροπορικών ταξιδιών: πέραν των πολλών κινητοποιήσεων, ο τομέας δυσκολεύεται να αποκτήσει ξανά την απότελεσματικότητά του εξαιτίας έλλειψης αντιστοιχίας ανάμεσα στην ισχυρή ζήτηση και στο προσωπικό, το οποίο εξακολουθεί ακόμη να είναι πολύ χαμηλό σε ορισμένα αεροδρόμια ή αερομεταφορείς.

Χάος στο Χίθροου - Ακυρώθηκαν 30 πτήσεις

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει εδώ και μέρες και η Βρετανία. Χθες οι επιβάτες που επρόκειτο να πετάξουν από το Χίθροου έμειναν με τις βαλίτσες στα χέρια τους όταν το αεροδρόμιο διέταξε την ακύρωση 30 πτήσεων επειδή δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Κάποιοι από τους επιβάτες ενημερώθηκαν ότι οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν μόνο κατά την άφιξή τους στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας.

Εκπρόσωπος του Χίθροου είπε ότι οι ακυρώσεις ήταν απαραίτητες για λόγους ασφάλειας: «Θα συνεργαστούμε με τις αεροπορικές εταιρείες για να επαναλάβουμε τις κρατήσεις των επηρεαζόμενων επιβατών σε άλλες πτήσεις εκτός της αιχμής, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να απομακρυνθούν και ζητούμε συγγνώμη για τον αντίκτυπο που έχει αυτό στα ταξιδιωτικά σχέδια. Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν ένα ομαλό ταξίδι στο Χίθροου αυτό το καλοκαίρι και το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών στο αεροδρόμιο διαθέτουν αρκετούς πόρους για να καλύψουν τη ζήτηση», ανέφερε.



Εκπρόσωπος της British Airways δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα της απαίτησης του Χίθροου για όλες τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τα δρομολόγιά τους, κάναμε έναν μικρό αριθμό ακυρώσεων».

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί αυτές τις μέρες και στο αεροδρόμιο της Βιέννης, όπου ακυρώθηκαν περισσότερες από 60 πτήσεις για το Σαββατοκύριακο, κυρίως λόγω απουσίας υπαλλήλων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ