ΚΟΣΜΟΣ

Λιζ Τρας: Αποστάσεις από τη δήλωση Τζόνσον περί «τοξικής αρρενωπότητας» του Πούτιν

Λιζ Τρας: Αποστάσεις από τη δήλωση Τζόνσον περί «τοξικής αρρενωπότητας» του Πούτιν
«Δεν προσποιούμαι ότι μπορώ να κάνω ψυχολογική ανάλυση του Πούτιν, ούτε νομίζω ότι είναι χρήσιμο» είπε, μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ AP Photo/Manu Fernandez

Αποστάσεις από τη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία λόγω «τοξικής αρρενωπότητας» και επειδή δεν είναι γυναίκα, πήρε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Η Λιζ Τρας δήλωσε στο ραδιόφωνο των Times ότι δεν θα «προσποιηθεί» ότι μπορεί να κάνει ψυχολογική ανάλυση του Πούτιν και των κινήτρων του.

«Δεν έχω γνωρίσει ποτέ τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Γνωρίζω ότι είναι υπεύθυνος για τη διάπραξη του πιο φρικτού πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και δεκαετίες, που περιλαμβάνει τη στόχευση γυναικών και παιδιών και τους συστηματικούς βομβαρδισμούς αμάχων. Είδαμε αυτήν την τρομακτική επίθεση σε εμπορικό κέντρο την περασμένη εβδομάδα. Άρα είναι ξεκάθαρα ικανός για φρικτές πράξεις», σημείωσε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ.

«Δεν προσποιούμαι ότι μπορώ να κάνω ψυχολογική ανάλυσή του. Ούτε νομίζω ότι είναι χρήσιμο γιατί, τελικά, αυτό που πρέπει να βεβαιωθούμε είναι ότι παρέχουμε στους Ουκρανούς όλο τον εξοπλισμό, όλη την πολιτική υποστήριξη που χρειάζονται για να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο», συμπλήρωσε. Ερωτηθείσα εάν οι γυναίκες ηγέτες είναι λιγότερο επιθετικές από τους άνδρες συναδέλφους τους, απάντησε:

«Νομίζω ότι και οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ικανοί για τρομερές και αποτρόπαιες πράξεις».

Στις δηλώσεις Τζόνσον απάντησε την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαλούμενος τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την απόφασή της να στείλει στρατό στα Φώκλαντ:

«Θέλω μόνο να υπενθυμίσω τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Αργεντινής για τα Νησιά Φώκλαντ. Άρα μια γυναίκα πήρε την απόφαση να εξαπολύσει στρατιωτική δράση», αντεπιτέθηκε ο Πούτιν.

«Ως εκ τούτου η αναφορά του βρετανού πρωθυπουργού σ' αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι εντελώς ακριβής», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε για να ασκήσει κριτική στην κίνηση αυτή της Βρετανίας, πριν από 40 χρόνια, να απαντήσει στρατιωτικά στην απόπειρα της Αργεντινής να καταλάβει τα υπό βρετανική κυριαρχία νησιά στο Νότιο Ατλαντικό.

«Πού βρίσκονται τα Νησιά Φώκλαντ και πού η Βρετανία;», διερωτήθηκε ο Πούτιν. «Οι ενέργειες της Θάτσερ υπαγορεύονταν από ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες και (την επιθυμία των Βρετανών) να επιβεβαιώσουν το ιμπεριαλιστικό τους στάτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ