ΚΟΣΜΟΣ

Ποιο ζώο έχει την πιο δυνατή μύτη;

Ποιο ζώο έχει την πιο δυνατή μύτη;
Οι ελέφαντες έχουν περισσότερους από 2.000 οσφρητικούς υποδοχείς AP Photo/Wally Santana

Η ανθρώπινη όσφρηση είναι μάλλον μέτρια συγκριτικά με αυτή πολλών ζώων. Ποιος όμως έχει την καλύτερη όσφρηση στο ζωικό βασίλειο; 

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, οι άνθρωποι διαθέτουν μόνο περίπου 20 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα. Ο ερευνητής Hanns Hatt αναφέρει ότι μια εμπεριστατωμένη μελέτη των αρωμάτων και η πρακτική μπορεί να κάνει την ανθρώπινη μύτη ασυναγώνιστη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αρωματοποιοί ή οι σομελιέ.

Ωστόσο, είτε πρόκειται για ναρκωτικά, σορούς ή ακόμα και στην περίπτωση της COVID-19, οι μύτες των σκύλων είναι πολύ ανώτερες από τις ανθρώπινες με την κατάλληλη εκπαίδευση. Οι μακριές μύτες των σκύλων έχουν 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να μπορούν να μυρίζουν έως και 300 φορές το λεπτό.

Αν είναι έτσι, οι ελέφαντες έχουν τη μεγαλύτερη μύτη στο ζωικό βασίλειο. Αυτό όμως σημαίνει ότι διαθέτουν και οξεία όσφρηση; Ναι, ισχύει! Οι ελέφαντες έχουν περισσότερους από 2.000 οσφρητικούς υποδοχείς. Αυτό εξασφαλίζει στα παχύδερμα μια θέση στο βάθρο των νικητών της υπέρ-όσφρησης, αλλά όχι και τη νίκη.

AP Photo/Wally Santana

Από την άλλη, για πολλά χρόνια, ο γιγάντιος αρουραίος Magawa ανίχνευε θαμμένες νάρκες στην Καμπότζη. Ο Magawa χρειαζόνταν μόλις 20 λεπτά για να καλύψει 200 τετραγωνικά μέτρα. Χαρακτηριστικό πλεονέκτημα των τρωκτικών: λόγω του βάρου τους, οι νάρκες δεν πυροδοτούνται, όταν περάσουν από πάνω τους.

AP Photo/Armando Franca

Πολλές φορές τα ζώα με τη βοήθεια της όσφρησης απαντούν σε σημαντικά ερωτήματα για την επιβίωσή τους. Τα δελφίνια ωστόσο δεν μυρίζουν απολύτως τίποτα. Και όμως επιβιώνουν χάρη στο σόναρ, τον ηχητικό ανιχνευτή, που διαθέτουν, εντοπίζοντας έτσι και εκπέμποντας υπερήχους.

Και τελικά ποιος έχει την πιο δυνατή μύτη;

eel.jpg
AP Photo/Robert F. Bukaty

Νικητής με περίπου ένα δισεκατομμύριο οσφρητικά κύτταρα είναι το ευρωπαϊκό χέλι Anguilla μπορεί να ανιχνεύσει μια σταγόνα αρώματος σε ποσότητα νερού τριπλάσια του μεγέθους της λίμνης της Κωνσταντίας. Αυτό το βοηθά να βρίσκει τροφή και να καθοδηγείται μέσα στο νερό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ