ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία-Ρωσία: «Πόλεμος» και στο πολιτιστικό πεδίο - Η UNESCO κηρύσσει σε κίνδυνο τη σούπα μπορς

Ουκρανία-Ρωσία: «Πόλεμος» και στο πολιτιστικό πεδίο - Η UNESCO κηρύσσει σε κίνδυνο τη σούπα μπορς
Η ουκρανική σούπα μπορς περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται σε κίνδυνο Unsplash

Η ουκρανική σούπα μπορς περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται σε κίνδυνο, αποφάσισε σήμερα, Παρασκευή 1 Ιουλίου, ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος απειλεί τη «βιωσιμότητα» της παράδοσης που περιβάλλει αυτή τη σούπα.

«Δεν είναι καθ' εαυτή η ύπαρξη αυτής της σούπας (...) που βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά αυτό που κινδυνεύει άμεσα είναι η ανθρώπινη και ζώσα κληρονομιά που συνδέεται με το μπορς, επειδή η δυνατότητα των πληθυσμών να βιώνουν, να μεταδίδουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά τους διαταράσσεται σοβαρά εξαιτίας της ένοπλης σύγκρουσης, εξαιτίας κυρίως των αναγκαστικών μετακινήσεων κοινοτήτων», εξήγησε ο Πιέρ Λουίτζι Πετρίλο, ο εισηγήτης της επιτροπής αξιολόγησης του ουκρανικού φακέλου.

Η Ουκρανία είχε καταθέσει στα μέσα Απριλίου αίτημα για να ενταχθεί η σούπα αυτή στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμώντας ότι η εισβολή που πραγματοποίησε η Ρωσία στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και οι μήνες βομβαρδισμών που ακολούθησαν, απειλούν τη «βιωσιμότητα» της παράδοσης που περιβάλλει αυτό το φαγητό.

Εξαιτίας του πολέμου, «ο πληθυσμός δεν είναι πια σε θέση να ετοιμάσει ούτε καν να καλλιεργήσει τα τοπικά λαχανικά που είναι απαραίτητα για να γίνει» το μπορς, επισήμανε ο Πετρίλο.

«Δεν μπορούν καν να συναντηθούν οι άνθρωποι για να κάνουν την προετοιμασία του μπορς, κάτι που υπονομεύει τις κοινωνικές και πολιτιστικές πλευρές του. Η μετάδοση αυτού του στοιχείου συνεπώς κινδυνεύει», συνέχισε.

«Η ένοπλη σύγκρουση κατέστρεψε το περιβάλλον, την πανίδα, τη χλωρίδα», ανέφερε ακόμη ο Πιέρ Λουίτζι Πετρίλο.

«Για όλους αυτούς τους παράγοντες, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε μια κατεπείγουσα διάσωση αυτού του στοιχείου στο πλαίσιο της διαδικασίας ακραίας έκτακτης ανάγκης», τόνισε.

Το μπορς είναι μια σούπα που γίνεται από παντζάρια και σερβίρεται συνήθως με ψωμί ή σκορδόψωμο.

«Νικήσαμε στον πόλεμο του μπορς», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της UNESCO ο ουκρανός υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσένκο.

Η Ουκρανία «θα κερδίσει τόσο τον πόλεμο του μπορς όσο και αυτό τον πόλεμο», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram αναφερόμενος στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία θα μοιραστεί τη συνταγή αυτής της σούπας από παντζάρια με όλες τις πολιτισμένες χώρες «και ακόμη και με τις μη πολιτισμένες, ώστε να έχουν τουλάχιστον κάτι ελαφρύ, νόστιμο και ουκρανικό».

Η ουκρανική πρωτοβουλία είχε προκαλέσει ενόχληση στη Ρωσία, όπου φτιάχνεται επίσης αυτή η σούπα, αν και το Κίεβο δεν διεκδίκησε την πατρότητά της.

«Ακόμη και τα βιβλία μαγειρικής απαγορεύτηκαν (στην Ουκρανία)! Γιατί; Επειδή είναι αδύνατο να μοιραστεί το μπορς. Αδύνατον! Επειδή δεν μπορεί να ανήκει παρά σε ένα λαό, μια εθνότητα», σύμφωνα με το Κίεβο, είχε δηλώσει τον Απρίλιο η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το να είναι κοινή, κάθε πόλη, κάθε περιφέρεια, κάθε νοικοκυρά να την ετοιμάζει με τον τρόπο της, ε, λοιπόν, όχι! Δεν ήθελαν συμβιβασμό και αυτό είναι η ξενοφοβία, ο ναζισμός, ο εξτρεμισμός σε όλες τις μορφές του», είχε συνεχίσει επαναλαμβάνοντας τις συνήθεις κατηγορίες της Μόσχας εναντίον των ουκρανικών αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ