ΚΟΣΜΟΣ

Οδησσός: Και παιδιά μεταξύ των θυμάτων των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων

Οδησσός: Και παιδιά μεταξύ των θυμάτων των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων
AP Photo/Nina Lyashonok

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 38 τραυματίστηκαν κατά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην περιφέρεια της Οδησσού, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην πόλη Λισιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες κοιμόντουσαν κατά την πυραυλική επίθεση, ενώ έξι παιδιά και μια έγκυος συγκαταλέγονται μεταξύ των 38 τραυματιών.

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ότι τρεις πύραυλοι X-22 που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν μία πολυκατοικία και μία κατασκήνωση πριν τη 01:00, τοπική ώρα. Ο πρώτος από τους εννά ορόφους της πολυκατοικίας καταστράφηκε, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας είπε ότι άλλα 38 άτομα, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και μια έγκυος, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες κοιμόντουσαν κατά την πυραυλική επίθεση.

Η εννεαόροφη πολυκατοικία βρίσκεται στην περιοχή Μπίλγκοροντ-Δνείστερου, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτίως της Οδησσού, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης, ο Σέρχι Μπρατσούκ.

Οι επιθέσεις ήρθαν μια ημέρα αφότου τα ρωσικά στρατεύματα να αποχώρησαν από το Φιδονήσι, ένα στρατηγικής σημασίας φυλάκιο στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό, που είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στις αρχές του πολέμου. Η Ρωσία υποστήριξε ότι η απόσυρσή της ήταν μια «χειρονομία καλής θέλησης».

«Ο τρόμος είναι μια κοινή τακτική της Ρωσίας», σχολίασε στο κανάλι του στο Telegram ο ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Κιρίλο Τιμοσένκο. «Πρώτα, καλύπτουν τις εγκληματικές τους ενέργειες με μια "πράξη καλής θέλησης" και στη συνέχεια εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες στις ειρηνικές πόλεις μας», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο, όπως αναμενόταν, αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε πολιτικούς στόχους, με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει:

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα λόγια του προέδρου ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν βάζουν πολιτικούς στόχους».

Η επίθεση σημειώθηκε στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία η Μόσχα κλιμάκωσε τις επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας, χτυπώντας πολιτικούς στόχους μακριά από την «πρώτη γραμμή».

«Πρόκειται για ένα στοχευμένο και σκόπιμο πλήγμα της Ρωσίας, ας είμαστε ειλικρινείς, μιας ρωσικής τρομοκρατίας εναντίον των πόλεων και των χωριών μας, του πληθυσμού μας, ενηλίκων και παιδιών», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος στο Κίεβο τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε. Το Όσλο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 10 δισεκ. κορωνών -περίπου 1 δισ. ευρώ- στην Ουκρανία για ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια, καθώς και για την ανοικοδόμηση της χώρας.

«Καλώ τους εταίρους μας να παράσχουν στην Ουκρανία αμυντικά αντιπυραυλικά συστήματα το συντομότερο δυνατόν. Βοηθήστε μας να σώσουμε ζωές», ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη».

Θύματα σε κέντρο αποκατάστασης παιδιών σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Μολδαβίας

Στον απόηχο των ρωσικών πυραύλων νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε κατοικημένη περιοχή στην περιφέρεια της Οδησσού, ο υπουργός Υγείας της Μολδαβίας Άλα Νεμερένκο, είπε ότι ένα από τα κτήρια που χτυπήθηκαν ήταν ένα κέντρο αποκατάστασης για τη θεραπεία παιδιών από τη Μολδαβία με προβλήματα υγείας.

Σε δήλωσή του στο Facebook, ο Μολδαβός υπουργός Υγείας είπε ότι αν και το ίδιο το κτήριο δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ένας υπάλληλος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν.

Το κέντρο αποκατάστασης που ανήκει στη Μολδαβία «έδινε στα παιδιά με προβλήματα υγείας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες ιατρικής αποκατάστασης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Νεμερένκο, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στο ιατρικό προσωπικό των εγκαταστάσεων που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στον ρωσικό βομβαρδισμό.

«Αυτοί οι ειρηνικοί άνθρωποι έκαναν πιο όμορφες τις μέρες των παιδιών της Μολδαβίας, φρόντισαν για την αποκατάστασή τους με πολλή αγάπη και αφοσίωση και τους ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας πλήρη ανάρρωση. Στην οικογένεια του αποθανόντος συναδέλφου, εμείς εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη λύπη μας», είπε.

Το κέντρο ήταν κλειστό για τους ασθενείς από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε ο Μολδαβός υπουργός Υγειας.

Κανένα παιδί δεν θεωρείται ότι ήταν στο κέντρο την ώρα της επίθεσης, σύμφωνα με το CNNi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ