ΚΟΣΜΟΣ

Βελτίωση σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας: Συμφώνησαν στην έναρξη απευθείας πτήσεων

Βελτίωση σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας: Συμφώνησαν στην έναρξη απευθείας πτήσεων
O υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε παλαιότερη συνάντησή τους

Τις σχέσεις τους έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας επιχειρούν να βελτιώσουν Τουρκία και Αρμενία, ανακοινώνοντας την Παρασκευή την έναρξη απευθείας εμπορικών πτήσεων.

Στις συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων τους που διεξάγονται μέσω ειδικών αντιπροσώπων, οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ τους και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Η Τουρκία εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία σε συντονισμό με το Αζερμπαϊτζάν από τον Δεκέμβριο. Οι γειτονικές χώρες πραγματοποίησαν έναν τέταρτο γύρο συνομιλιών στη Βιέννη την Παρασκευή, μετά την πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών τους εδώ και χρόνια τον Μάρτιο.

Σε ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Άγκυρα και το Γερεβάν συμφώνησαν επίσης να επιτρέψουν σε πολίτες τρίτων χωρών να περάσουν τα κοινά τους σύνορα το συντομότερο δυνατό, και αποφάσισαν να ξεκινήσουν την απαραίτητη διαδικασία για τον σκοπό αυτό. Οι ειδικοί απεσταλμένοι συζήτησαν επίσης άλλα πιθανά βήματα για την «πλήρη εξομάλυνση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Αρμενία και η Τουρκία θα ανοίξουν τα κοινά τους σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ