ΚΟΣΜΟΣ

Νέα παρέμβαση Λευκού Οίκου για το βρετανικό δημοψήφισμα

Νέα παρέμβαση Λευκού Οίκου για το βρετανικό δημοψήφισμα
Πανό καλεί σε στήριξη της καμπάνιας υπέρ του Brexit REUTERS/Phil Noble

Αν η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η χώρα θα υποστεί συνέπειες όπως και η Ευρώπη αλλά και η παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου σε γερμανική εφημερίδα.

«Οπωσδήποτε κάποιος μπορεί να επιχειρηματολογήσει αν η ζημιά ενός Brexit θα είναι μικρής, μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας, όμως σίγουρα θα είναι μια επιζήμια κίνηση, ειδικά για τους Βρετανούς, αλλά και για τους Ευρωπαίους και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Τζέισον Φέρμαν σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

«Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε περισσότερη αβεβαιότητα,» πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν θέση και ξεκινούν καμπάνιες υπέρ ή κατά της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεντρώνοντας μεγάλα ποσά για να στηρίξουν το επιχείρημά τους.

Την Τετάρτη δόθηκαν στην δημοσιότητα να ονόματα των μεγάλων χρηματοδοτών που πρόκειται να στηρίξουν τις αντίστοιχες καμπάνιες.

Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg είναι ένας από τους ισχυρούς ομίλους που στηρίζουν την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε.

Οι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. έχουν συγκεντρώσει πάνω από 7,3 εκατ. στερλίνες με τρανταχτά ονόματα επιχειρηματικών ομίλων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως
η Morgan Stanley, η Citigroup και η William Cook Holdings, να τάσσονται κατά του Brexit.

Από την άλλη, όσοι τάσσονται υπέρ του Brexit έχουν συγκεντρώσει 8,2 εκατ. στερλίνες από δωρεές ενώ απουσιάζουν τα ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ