ΚΟΣΜΟΣ

H Γερμανία συζητά τις μεταπολεμικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία

H Γερμανία συζητά τις μεταπολεμικές εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία
AP Photo/Markus Schreiber

Η Γερμανία συζητάει με τους συμμάχους της, ενδεχόμενες εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, καθώς το Βερολίνο προετοιμάζεται για την μεταπολεμική περίοδο, όπως δήλωσε ο Γερμανός πρωθυπουργός Όλαφ Σολτς στην γερμανική τηλεόραση ARD.

«Συζητάμε με στενούς φίλους μας το ερώτημα σχετικά με τις εγγυήσεις ασφάλειας που μπορούν να προσφέρουν. Αυτή είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα είναι το ίδιο, όπως θα ήταν, για μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Σολτς.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο προετοιμάζουμε προσεκτικά στη σφαίρα της διπλωματίας, για την ημέρα που ελπίζουμε ότι θα δούμε σύντομα, όταν ο πόλεμος θα έχει τελειώσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τη Δευτέρα η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Λουγκάνο της νότιας Ελβετίας εν όψει της διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα. Ηγέτες δεκάδων χωρών και διεθνείς οργανισμοί θα συζητήσουν για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της καθημαγμένης από τον πόλεμο χώρας.

Την Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εφικτή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ολομέλεια του ουκρανικού Κοινοβουλίου, «η ευρωπαϊκή σας πορεία και η ανοικοδόμηση της χώρας σας πάνε χέρι με χέρι. Η Ουκρανία θα βρεθεί μπροστά. Θα πρέπει να έρθουν μαζικές επενδύσεις. Όμως, προκειμένου ο αντίκτυπός τους να μεγιστοποιηθεί και να καλλιεργηθεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, οι επενδύσεις θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων».

Οι συζητήσεις στη διάσκεψη, η οποία θα διαρκέσει για δύο ημέρες, θα εστιάσουν στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη, αλλά και στις δωρεές από διεθνείς εταίρους. Στόχος είναι η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της μέσω μιας πολιτικής και διπλωματικής διαδικασίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση το Σάββατο για χορήγηση διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση της χώρας του αφού τελειώσει ο πόλεμος, που διαρκεί πάνω από τέσσερις μήνες, χρησιμοποιώντας - κάτι μάλλον σπάνιο - αισιόδοξο τόνο στο βραδινό διάγγελμά του προς τους συμπολίτες του.

«Είναι απαραίτητο όχι μόνο να αποκαταστήσουμε όλα όσα κατέστρεψαν οι δυνάμεις κατοχής, αλλά επίσης να οικοδομήσουμε νέα θεμέλια για τις ζωές μας», που θα είναι «ασφαλείς, σύγχρονες, άνετες, προσιτές», ανέφερε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο αρχηγός του κράτους. Θα απαιτηθούν «κολοσσιαίες επενδύσεις, δισεκατομμύρια, νέες τεχνολογίες, βέλτιστες πρακτικές, νέοι θεσμοί και, φυσικά, μεταρρυθμίσεις», είπε.

«Όσο δύσκολη κι αν είναι για εμάς η κατάσταση σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει αύριο», διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Τη Δευτέρα η ουκρανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τις προτεραιότητές της για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ο κ. Ζελένσκι αναγνώρισε πάντως στο διάγγελμά του ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του. Απεναντίας, «η σκληρότητά του αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές και δεν μπορεί να αφεθεί κατά μέρος», είπε καλώντας τους συμπατριώτες του να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ