ΚΟΣΜΟΣ

Μέρες οργής στη Λιβύη: «Εύθραυστη κατάσταση» για το πολιτικό αδιέξοδο και τις συνθήκες διαβίωσης

Μέρες οργής στη Λιβύη: «Εύθραυστη κατάσταση» για το πολιτικό αδιέξοδο και τις συνθήκες διαβίωσης
Οι συνθήκες ζωής και το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο έχουν βγάλει τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές AP photo

Για μια ακόμη ημέρα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις οργής στη Λιβύη λίγες ημέρες μετά την εισβολή πολιτών στο κοινοβούλιο της χώρας και εν μέσω ανησυχίας περί νέας κλιμάκωσης της αναταραχής.

Οι συνθήκες ζωής και το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο έχουν βγάλει τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζουν και σήμερα πλήθος νέων να διαδηλώνουν μπροστά στο συμβούλιο της προεδρίας στην Τρίπολη κρατώντας πλακάτ με συνθήματα που απαιτούν να παραιτηθεί.

Εκτός από την Τρίπολη, πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν και σε άλλες πόλεις όπως τη Ζλίτεν και τη Μισράτα (δυτικά).

Κάποιοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και αξίωσαν να σταματήσουν οι συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης εν μέσω καύσωνα.

Οι νέες διαδηλώσεις έγιναν μετά την εισβολή έξαλλων πολιτών στο κτήριο του κοινοβουλίου στην πόλη Τομπρούκ (ανατολικά) και την πυρπόληση μέρους του την Παρασκευή.

Τα βίαια επεισόδια συνέπεσαν με σειρά κινητοποιήσεων στην πετρελαιοεξαγωγική χώρα της βόρειας Αφρικής, όπου συνεχίζει να επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Τα Ηνωμένα Έθνη σχολίασαν πως ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καλεί τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις να απόσχουν από τη βία και τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη, Χοσέ Σαμπαντέλ, δήλωσε ότι τα γεγονότα της Παρασκευής «επιβεβαιώνουν ότι ο κόσμος θέλει αλλαγή μέσω εκλογών».

Ωστόσο, προέτρεψε ειρηνικές διαμαρτυρίες, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητη η ειδική αυτοσυγκράτηση δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης».

Υπονομευμένη από τις συγκρούσεις ανατολής και δύσης, και με υποψίες για τουρκικό «δάκτυλο» που υποδαυλίζει τις εντάσεις, η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αφρική, εξακολουθεί να μαστίζεται από την αξεδιάλυτη θεσμική κρίση.

Από τον Μάρτιο και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, που ανέλαβε το 2021 και μία στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπατσάγα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η πολιτική κρίση, οι διακοπές της ηλεκτροδότησης εν μέσω καλοκαιριού λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής φυσικού αερίου εξαιτίας της κατάληψης εγκαταστάσεων και η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Λίβυων έχουν εξαγριώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που υποτίθεται ότι θα οργανώνονταν τον Δεκέμβριο του 2021 δεν διεξήχθησαν. Οι συνομιλίες των αντίπαλων πλευρών που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ στη Γενεύη τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ