ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πούτιν και Σοϊγκού κηρύσσουν τη νίκη στο Λουχάνσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πούτιν και Σοϊγκού κηρύσσουν τη νίκη στο Λουχάνσκ
«Οι στρατιωτικές μονάδες που πέτυχαν τη νίκη στο Λουχάνσκ πρέπει να ξεκουραστούν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τη νίκη στην περιοχή Λουχάνσκ, μία ημέρα αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από το τελευταίο θύλακα αντίστασης στην επαρχία της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε στον Πούτιν, σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο του Λουχάνσκ, το οποίο μαζί με τη γειτονική επαρχία του Ντόνετσκ αποτελούν τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, το Ντονμπάς.

Ο Σοϊγκού είπε στον Πούτιν ότι «η επιχείρηση» ολοκληρώθηκε την Κυριακή αφού τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Λισιχάνσκ, το τελευταίο προπύργιο των ουκρανικών δυνάμεων στο Λουχάνσκ.

Ο Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε ότι οι στρατιωτικές μονάδες που συμμετείχαν και πέτυχαν τη νίκη στο Λουχάνσκ, «πρέπει να ξεκουραστούν, να αυξήσουν τις μαχητικές τους ικανότητες».

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν από την πόλη για να αποφύγουν τον περικύκλωσή τους.

«Υπήρχε κίνδυνος περικύκλωσης του Λισιχάνσκ», είπε ο Χαϊντάι στο Associated Press, προσθέτοντας ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να κρατήσουν για μερικές ακόμη εβδομάδες, αλλά το τίμημα θα ήταν ενδεχομένως πολύ υψηλό.

«Καταφέραμε να κάνουμε κεντρική απόσυρση και να εκκενώσουμε όλους τους τραυματίες», είπε ο Χαϊντάι. «Πήραμε πίσω όλο τον εξοπλισμό, οπότε από αυτό το σημείο η απόσυρση οργανώθηκε καλά».

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις εστίαζαν τώρα τις προσπάθειές τους στο να προχωρήσουν προς τη γραμμή Σιβέρσκ- Φεντορίβκα και Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ, το ήμισυ περίπου εκ του οποίου ελέγχεται από τη Ρωσία. Οι Ρώσοι επίσης έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών προπυργίων του Σλοβιάνσκ και του Κραματόρσκ, βαθύτερα στο Ντονέτσκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ