ΚΟΣΜΟΣ

H βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στο BBC - Αντιδρά η αντιπολίτευση

H βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στο BBC  - Αντιδρά η αντιπολίτευση
REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC δεν θα αυτορυθμίζεται στο μέλλον, αφού ένα νέο ενιαίο διοικητικό συμβούλιο θα αναλάβει τις ευθύνες της Κοινοπραξίας του BBC και ο εξωτερικός ρυθμιστής Ofcom θα επιβλέπει την εταιρεία.

«Δεν είναι πλέον ανεκτό για το BBC αυτορυθμίζεται», δήλωσε ο Γραμματέας Πολιτισμού Τζον Γουάτινγκντειλ καθώς δημοσιοποίησε προτάσεις για ένα νέο χάρτη για το ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

«Ο νέος χάρτης θα δημιουργήσει ένα ενιαίο συμβούλιο για το BBC που καθιστά πολύ σαφέστερο τον διαχωρισμό της διακυβέρνησης και της ρυθμιστικής αρχής. Το διοικητικό συμβούλιο θα είναι αρμόδιο για την διασφάλιση της στρατηγικής, της δραστηριότητας και των παραγωγών του BBC ώστε να είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υποχώρησε από την περικοπή του μεγέθους και του προσανατολισμού του BBC μετά τις αντιδράσεις κάποιων εκ των πιο δημοφιλών παρουσιαστών και δημοσιογράφων του οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι υπουργοί επιχειρούν να περιορίσουν την ανεξαρτησία του δημόσιου φορέα.

Στη παρουσίαση της η κυβέρνηση ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού φορέα για την επίβλεψη του BBC, ενώ οι μισθοί των υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων θα βγουν στην δημοσιότητα ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε την επιβολή ακραίων μέτρων όπως η υπόδειξη προγραμμάτων ή η μείωση του κόστους που πληρώνει κάθε νοικοκυριό της χώρας.

Οι επικριτές του βρετανικού δικτύου κάνουν λόγο για έναν διογκωμένο φορέα που παρέχει δωρεάν περιεχόμενο από την στιγμή που οι ανταγωνιστές του για να επιβιώσουν πρέπει να χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι πολιτικά μεροληπτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ