ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης: Ακυρώσεις, καθυστερήσεις πτήσεων και απεργίες εργαζομένων

Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης: Ακυρώσεις, καθυστερήσεις πτήσεων και απεργίες εργαζομένων
AP Photo/ Thomas Padilla

Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί και αμέτρητοι ταξιδιώτες αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες στον έλεγχο διαβατηρίων και την παραλαβή αποσκευών στα αεροδρόμια της Ευρώπης, καθώς τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και τα ίδια τα αεροδρόμια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην επιστροφή της ταξιδιωτικής κίνησης λόγω απολύσεων εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού.

Τη Δευτέρα, η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ακύρωσε 173 πτήσεις -περισσότερες από τις μισές πτήσεις της- καθώς η περικοπή μισθών που προωθείται οδήγησε περίπου το 80% των πιλότων της σε απεργία. Όπως ανακοίνωσε η SAS, η απεργία θα την «αναγκάσει» να ακυρώσει τις μισές προγραμματισμένες πτήσεις, γεγονός που θα επηρεάσει περίπου 30.000 επιβάτες ημερησίως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SAS δήλωσε ότι «η εταιρεία έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα» του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της Σκανδιναβίας, υπογραμμίζοντας πως «η απεργία σε αυτό το σημείο είναι καταστροφική για τη SAS και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας μαζί με τις θέσεις εργασίας χιλιάδων συναδέλφων».

Στην Πορτογαλία, οι αρχές έθεσαν σε ισχύ σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα αεροδρόμια της χώρας, εν μέσω χαοτικών σκηνών στη Λισαβόνα. Το σχέδιο περιλαμβάνει ενίσχυση του προσωπικού στους συνοριακούς ελέγχους καθώς ευρύτερη χρήση ηλεκτρονικών πυλών διαβατηρίων. Η πορτογαλική κυβέρνηση δήλωσε ότι το σχέδιο είναι μια απάντηση στην «εκθετική» αύξηση των αφίξεων, καθώς τα ταξίδια έχουν αυξηθεί μετά την πανδημία της Covid-19.

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, το Χίθροου του Λονδίνου, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις, καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον αριθμό των επιβατών. Σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών δεδομένων Cirium, ακυρώθηκαν 400 πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 24 Ιουνίου και 30 Ιουνίου, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 158% από το ίδιο επταήμερο του 2019.

Η British Airways ετοιμάζεται για μία απεργία του προσωπικού της τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν να αντιστραφεί η μείωση των μισθών κατά 10% που υιοθετήθηκε από την εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στη Γαλλία, το ένα τέταρτο των πτήσεων ακυρώθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, τον Ιούνιο, λόγω απεργίας των εργαζομένων. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν το πρόγραμμα των πτήσεών τους σε ποσοστό 20% στο κεντρικό αεροδρόμιο του Παρισιού

Στην Ισπανία, η αστυνομία ανακοίνωσε προσλήψεις στα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της χώρας, ενώ οι εργαζόμενοι της Ryanair ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο 12ήμερη απεργία εντός του Ιουλίου, πιέζοντας για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ