ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Έως και 400 δολάρια το βαρέλι, αν τεθεί ζήτημα ανώτατης τιμής

Μεντβέντεφ: Έως και 400 δολάρια το βαρέλι, αν τεθεί ζήτημα ανώτατης τιμής
«Θα υπάρχει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη» είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στην πρόταση, που φέρεται να έκανε η Ιαπωνία για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στο μισό του σημερινού επιπέδου της. «Αυτό θα οδηγούσε σε λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και στην αύξηση της τιμής έως και 300 - 400 δολάρια το βαρέλι», είπε ο Μεντβέντεφ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σχολιάζοντας την πρόταση, η οποία φέρεται να διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, δήλωσε πως, ως αποτέλεσμα της εν λόγω πρότασης, η Ιαπωνία «δεν θα έχει ούτε πετρέλαιο ούτε αέριο από τη Ρωσία, ενώ δεν θα συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα LNG Σαχαλίνη-2».

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα, με το οποίο αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος αερίου και πετρελαίου Σαχαλίνη-2 στη ρωσική Άπω Ανατολή, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξαναγκάσει τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp να αποχωρήσουν.

Για να παραμείνουν στη νέα εταιρεία που πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη εταιρεία λειτουργίας, τη Sakhalin Energy Investment Company, οι ξένοι μέτοχοι πρέπει μέσα σε ένα μήνα να ζητήσουν μερίδιο από τη ρωσική κυβέρνηση.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών, συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να διερευνήσουν κατά πόσο είναι εφικτό να ορίσουν προσωρινά ανώτατα όρια τιμών εισαγωγής στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, σε μια απόπειρα να περιορίσουν τους ρωσικούς πόρους για τη χρηματοδότηση της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία.

«Θα υπάρχει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη. Υψηλότερη ακόμη και από την προβλεπόμενη αστρονομική τιμή των 300-400 δολαρίων το βαρέλι», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μεντβέντεφ, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ