ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Προειδοποιητικά πυρά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων

Ολλανδία: Προειδοποιητικά πυρά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων
Ολλανδοί αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται στο σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση των εκπομπών αζώτου (AP Photo/Peter Dejong)

Προειδοποιητικά πυρά έριξε χθες Τρίτη (5/7) η ολλανδική αστυνομία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι εναντιώνονται στο κυβερνητικό σχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αζώτου.

Σύμφωνα με τις Αρχές, δεν υπήρχαν θύματα. Όμως χτυπήθηκε ένα τρακτέρ κι έγιναν τρεις συλλήψεις.

«Γύρω στις 22:40 (23:40 ώρα Ελλάδος) οδηγοί τρακτέρ επιχείρησαν να συγκρουστούν με αστυνομικούς και οχήματα της αστυνομίας», στο Χίρενβιν, στη βόρεια Ολλανδία, σημειώνει η αστυνομία σε μήνυμά της στο Twitter.

«Παρουσιάστηκε μια απειλητική κατάσταση. Ρίφθηκαν προειδοποιητικά πυρά και στοχευμένα πυρά», προσθέτει.

«Ένα τρακτέρ χτυπήθηκε και τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν», διευκρινίζει η αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα για τα πυρά της αστυνομίας.

Ολλανδοί αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται τακτικά από τις 10 Ιουνίου κι έπειτα όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αζώτου, ενός αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τις τελευταίες μέρες είχαν αποκλείσει με τρακτέρ κέντρα διανομής πολλών σουπερμάρκετ, προκαλώντας ελλείψεις σε κάποια προϊόντα.

Λιγότερα ζώα εκτροφής

Η Ολλανδία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, είναι επίσης μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές στην Ευρώπη- και ιδιαιτέρως αζώτου. Η κατάσταση αυτή οφείλεται εν μέρει στα πολλά κοπάδια που βόσκουν στις πεδιάδες της.

Η ολλανδική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές αζώτου έως και 70% σε 131 σημαντικές ζώνες - οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται κοντά σε φυσικά καταφύγια και προστατευόμενες περιοχές - προκειμένου να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους το 2030.

Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, το σχέδιο αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών κατά 40% και περίπου 30% λιγότερα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι στοχοθετούνται άδικα σε σύγκριση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και πολλοί δεσμεύονται να αντισταθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο μείωσης ή κλεισίματος των εργασιών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ