ΚΟΣΜΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα η πρόταση μομφής κατά Τζόνσον - Τα βήματα της «Επιτροπής 1922»

Την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα η πρόταση μομφής κατά Τζόνσον - Τα βήματα της «Επιτροπής 1922»
Στοιχήματα έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο για το εάν θα παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον AP Photo/Matt Dunham

Μακρά προδιαγράφεται η νύχτα στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου έχει συγκεντρωθεί αντιπροσωπεία υπουργών για να καλέσει επίσημα τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Βρετανίας προς όφελος της χώρας και της παράταξης των Τόρις. Στην πρωθυπουργική κατοικία έχουν σπεύσει και υπουργοί που παραμένουν «πιστοί» στον Τζόνσον, ο οποίος ζυγίζει τις δυνάμεις του ενώπιον μίας νέας πρότασης μομφής που μπορεί να έλθει την επόμενη εβδομάδα. Στο μεσοδιάστημα, πάντως, πιθανότατα θα έχει μείνει σχεδόν χωρίς κυβέρνηση...

Τουλάχιστον έως την επόμενη εβδομάδα καθυστερεί μία πιθανή πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, καθώς η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» των Τόρις συμφώνησε να προχωρήσει πρώτα στην εκλογή νέων μελών, προτού αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού ανοίγοντας το δρόμο σε νέα ψηφoφορία για την παροχή ή μη εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η «Επιτροπή 1922» θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα.

Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της, θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον. Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, ο Τζόνσον είναι «θωρακισμένος» έναντι νέας πρότασης μομφής για ένα χρόνο μετά την προ μηνός πολιτική επιβίωσή του σε ανάλογη ψηφοφορία.

Ο βουλευτής Άλεκ Σέλμπρουκ είπε ότι οι υποψηφιότητες για τη νέα «Επιτροπή 1922» θα αρχίσουν να κατατίθενται σήμερα. Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της έχουν διορία μέχρι την Δευτέρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και η σύνθεση της νέας Επιτροπής θα ανακοινωθεί το ίδιο βράδυ.

Διαβάστε αναλυτικά

Είναι κοντά το τέλος για τον Μπόρις Τζόνσον; Το μπαράζ παραιτήσεων και ο ρόλος της «Επιτροπής 1922»

«Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι θα ήταν αθέμιτο να αλλάξει τους κανόνες, μέχρι να εκλεγεί μια νέα. Γι' αυτό επιταχύνουν [τη διαδικασία] των εκλογών, για το απόγευμα της Δευτέρας. Και μετά θα το συζητήσουν», είπε ο Σέλμπρουκ στους δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για την αλλαγή των κανονισμών, ο βουλευτής είπε ότι δεν γνωρίζει και δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Νωρίτερα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέφεραν την πληροφορία ότι η Επιτροπή θα αλλάξει τους κανόνες για να τεθεί σε ψηφοφορία μια πρόταση μομφής σε βάρος του Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα. Ένα μέλος της Επιτροπής όμως είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι μια αλλαγή των κανόνων θα ήταν λανθασμένη εκτός και αν η Επιτροπή λάβει μια νέα εντολή από τους βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπόρις Τζόνσον ίσως αναγκαστεί να παραιτηθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, εάν τον εγκαταλείψουν και άλλα μέλη της κυβέρνησής του.

Διαβάστε αναλυτικά

«Απόβαση» υπουργών στην Ντάουνινγκ Στριτ - Ο Μπόρις Τζόνσον μετρά εχθρούς και φίλους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ