ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα δήλωνε το σπίτι του ο Ντόναλντ Τραμπ

Τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα δήλωνε το σπίτι του ο Ντόναλντ Τραμπ
«Μοτίβο εξαπάτησης» εντόπισε στα έγγραφα του Ντόναλντ Τραμπ μια εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη AP Photo/Mark Humphrey, File

Πολυάριθμες «παραπλανητικές δηλώσεις και παραλείψεις» στα φορολογικά έγγραφα και τις οικονομικές καταστάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Οργανισμού του εντόπισε μια γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριζε ότι το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Μετά από εκτενή έρευνα, η εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς υποστηρίζει ότι εντόπισε ένα πιθανό μοτίβο εξαπάτησης στο οποίο ο Οργανισμός Τραμπ υπέβαλε φουσκωμένες αποτιμήσεις περιουσίας για να «υποδείξει ότι η καθαρή αξία του κ. Τραμπ ήταν υψηλότερη από ό,τι θα φαινόταν διαφορετικά».

Η κατάθεσή της στο δικαστήριο λέει ότι ο Τραμπ υποτίμησε τις αξίες για να μειώσει τους φόρους ιδιοκτησίας.

Ανάμεσα στα πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτών των πρακτικών ήταν η δήλωση του ρετιρέ του πρώην προέδρου στο Μανχάταν. Το διαμέρισμα είναι μεν μεγάλο -σχεδόν 1.000 τ.μ.- ωστόσο σύμφωνα με τα έγγραφα του Τραμπ δηλωνόταν ως 2.800 τ.μ., με αποτέλεσμα να εκτιμάται στα 327 εκατ. δολάρια.

Όταν ρωτήθηκε, ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ, Άλεν Βάισελμπεργκ, είπε ότι ο αριθμός ήταν υπερεκτιμημένος κατά, «στο περίπου» 200 εκατομμύρια δολάρια.

Οι υπερεκτιμήσεις στην αξία ενός ακινήτου επιτρέπουν στον δανειολήπτη να αναζητήσει περισσότερα κεφάλαια από τους δανειστές και με καλύτερους όρους. Όμως, στην περίπτωση του Τραμπ, η υπερβολή είναι φαινομενικά ένα μοτίβο πρακτικής: Ο σχεδόν τριπλασιασμός του μεγέθους του σπιτιού του με απλά λόγια είναι επίσης συνεπής με τον τρόπο που θέλει ο κόσμος να συμμορφώνεται με τις προτιμήσεις του.

Με τον ίδιο τρόπο, σημειώνει το CNNi, το 2016, την ημέρα της ορκωμοσίας του, είχε επιμείνει ότι το συγκεντρωμένο πλήθος ανερχόταν σε 1,5 εκατoμμύριο, την ώρα που οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 600.000 θεατές.

Αντίστοιχα, έχει υποστηρίξει ότι ο Trump Tower στο Μανχάταν έχει δέκα περισσότερους ορόφους από όσους έχει στην πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ