ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Τι ακολουθεί μετά την παραίτησή του - Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού

Μπόρις Τζόνσον: Τι ακολουθεί μετά την παραίτησή του - Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού
Παραιτείται από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά από λιγότερο από τρία χρόνια στο αξίωμα (AP Photo/Frank Augstein)

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την ηγεσία των Συντηρητικών και θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία όταν αναδειχθεί νέος ηγέτης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Παραιτείται από την Ντάουνινγκ Στριτ μετά από λιγότερο από τρία χρόνια στο αξίωμα, παρόλο που κέρδισε με τεράστια πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του 2019.

Οι απερχόμενοι πρωθυπουργοί συνήθως παραμένουν στη θέση τους μέχρι να βρεθεί διάδοχος. Το BBC εξηγεί τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη

Πώς εκλέγουν οι Συντηρητικοί νέο αρχηγό;

Μόλις παραιτηθεί ένας ηγέτης των Συντηρητικών, ενεργοποιούνται εκλογές για νέο αρχηγό κόμματος. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ Συντηρητικών βουλευτών για να είναι υποψήφιοι.

Μόλις δηλώσουν ενδιαφέρον όλοι οι υποψήφιοι -εάν υπάρχουν περισσότεροι από δύο- οι βουλευτές των Τόρις θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ψηφοφοριών μέχρι να μείνουν μόνο δύο «μονομάχοι».

  • στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων για να παραμείνουν στην υποψηφιότητα (σήμερα 18 βουλευτές)
  • στον δεύτερο γύρο, πρέπει να πάρουν το 10% (σήμερα 36 βουλευτές)
  • στους επόμενους γύρους αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους
  • Όταν απομένουν δύο βουλευτές, όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα - άρα όχι μόνο οι βουλευτές - θα ψηφίσουν για τον νικητή.

Το χρονοδιάγραμμα για κάθε ψηφοφορία αποφασίζεται από την «Επιτροπή 1922» που θα μπορούσε να ψηφίσει για την αλλαγή των κανόνων πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Πώς διορίζεται ο επόμενος πρωθυπουργός;

Όποιος κερδίσει την ψηφοφορία για να ηγηθεί των Συντηρητικών, θα γίνει αρχηγός του κόμματος. Δεδομένου ότι είναι το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, η βασίλισσα θα ζητήσει από τους Τόρις να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Θα γίνουν γενικές εκλογές;

Όχι. Όταν ένας πρωθυπουργός παραιτείται, δεν γίνονται αυτόματα γενικές εκλογές.

Το αργότερο που μπορούν να διεξαχθούν εκλογές είναι ο Ιανουάριος του 2025, αλλά ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιλέξει να προκηρύξει εκλογές νωρίτερα.

Πόσο καιρό θα παραμείνει στην εξουσία ο Μπόρις Τζόνσον;

Ο Τζόνσον σκοπεύει να συνεχίσει ως πρωθυπουργός μέχρι να οριστεί νέος ηγέτης. Αυτό σημαίνει ότι θα επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του έως ότου οι Συντηρητικοί επιλέξουν νέο ηγέτη, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον όταν παραιτήθηκαν.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του ο Τζόνσον είπε: «Συμφώνησα με τον Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, τον πρόεδρο των βουλευτών μας, ότι η διαδικασία επιλογής αυτού του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Και διόρισα σήμερα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσω, όπως θα κάνω, μέχρι να αναδειχθεί νέος αρχηγός».

Θα μπορούσε ο Τζόνσον να φύγει νωρίτερα;

Μερικοί από τους επικριτές του καλούν τον Τζόνσον να φύγει αμέσως από τη Ντάουνινγκ Στριτ αντί να περιμένει την επιλογή του διαδόχου.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, λέει ότι εάν ο Τζόνσον δεν απομακρυνθεί αμέσως, θα ζητήσει ψήφο δυσπιστίας.

Με πρόταση δυσπιστίας, όλοι οι βουλευτές -όχι μόνο οι Συντηρητικοί- θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Για την εκδίωξή του είναι αναγκαίο το 50% + 1 του συνόλου των βουλευτών.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ωστόσο, θα βασιζόταν στο ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα ψηφίσουν κατά της κυβέρνησής τους - κάτι που θα μπορούσε να είναι απίθανο.

Ενώ η πρόταση μομφής από το κόμμα του, οδηγεί στην αντικατάστασή του, ενδεχόμενο υπερψήφισης πρότασης δυσπιστίας από την αντιπολίτευση οδηγεί σε γενικές εκλογές.

Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει προφανής διάδοχος του Τζόνσον, αλλά υπάρχουν αρκετοί πιθανοί υποψήφιοι.

Οι πρώην υπουργοί Τζέρεμι Χαντ και Σατζίντ Τζαβίντ έχουν υποβάλει στο παρελθόν υποψηφιότητα για την ηγεσία και ενδέχεται να το ξανακάνουν.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Ο πρώην Γραμματέας Αναβάθμισης Μάικλ Γκόουβ
  • Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Πένι Μορντοντ
  • Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ρίσι Σούνακ
  • Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας
  • Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τομ Τούγκεντχατ,
  • Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας
  • Ο υπουργός Οικονομίας Ναντίμ Ζαχάουι

Ποιες εξουσίες έχει ακόμα ο Μπόρις Τζόνσον;

Μέχρι να παραιτηθεί επίσημα από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Τζόνσον εξακολουθεί να έχει τις ίδιες εξουσίες, θεωρητικά. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να εισάγει οποιαδήποτε ριζοσπαστική νέα πολιτική.

Θα εξακολουθεί να εκπροσωπεί το Ηνωμένο Βασίλειο στο εξωτερικό και μπορεί να συνεχίσει να κάνει δημόσιους διορισμούς ή αλλαγές στην ομάδα των υπουργών του.

Ως μία από τις τελευταίες του ενέργειες στο αξίωμα είναι πιθανό να χρίσει ιππότες και να κάνει διορισμούς στη Βουλή των Λόρδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ