ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μέτρα 25 δισ. ευρώ για τόνωση της αγοραστικής δύναμης εν μέσω πολιτικών εντάσεων

Γαλλία: Μέτρα 25 δισ. ευρώ για τόνωση της αγοραστικής δύναμης εν μέσω πολιτικών εντάσεων
EPA/ MOHAMMED BADRA

Δέσμη μέτρων ύψους 25 δισ. ευρώ για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης και τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, σε συνέχεια των χθεσινών προγραμματικών δηλώσεων της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η κεντρώα συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Οι ανακοινώσεις της πρωθυπουργού έγιναν μέσα σε ένα σκηνικό πολιτικών εντάσεων που αναμένεται να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν τα κόμματα της αριστεράς και η οποία όμως δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί από τα κόμματα της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς και συνεπώς θα απορριφθεί.

Το βασικό ζητούμενο ωστόσο είναι η στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση επί των προτάσεων για την αγοραστική δύναμη και ειδικότερα το αν και κατά πόσο θα πλειοδοτήσει σε προτάσεις για παροχές. Για το ζήτημα αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη σταδιακής μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές προτάσεις για την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών αυτές σε γενικές γραμμές είναι οι εξής:

Όσον αφορά το θέμα της ενέργειας, η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να παρατείνει την έκπτωση των 18 λεπτών στα καύσιμα που θεσπίστηκε την 1η Απριλίου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου. Κατά τη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση, η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω παράταση μέχρι το τέλος του έτους και τη δημιουργία ενός νέου «επιδόματος καυσίμων για εργαζόμενους», το οποίο θα απευθύνεται σε μισθωτούς και εναλλασσόμενους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους.

Τέλος, το ανώτατο όριο για το αφορολόγητο ατομικό επίδομα μετακίνησης που μπορούν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους θα αυξηθεί από 200 σε 400 ευρώ για το 2022 και το 2023 και θα είναι σωρευτικό με την υποχρεωτική καταβολή του 50% των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας θα αυξηθούν κατά 4% από την 1η Ιουλίου. Η αύξηση αυτή, μαζί με την αύξηση λίγο πάνω από 1% τον Ιανουάριο, είναι κοντά στο επίπεδο του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 5,8% τον Ιούνιο.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στους μισθούς, 5,7 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μια γενική αύξηση, η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου, κατά 3,5% στην τιμή του δείκτη που χρησιμοποιείται ως βάση για τις αποδοχές τους.

Σε εννέα εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταβληθεί εξάλλου κουπόνι διατροφής 100 ευρώ, συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Το 2020, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που επέφερε η Covid-19, ένα παρόμοιο πριμ 150 ευρώ ανά ενήλικα και 100 ευρώ ανά παιδί αφορούσε περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Επίσης θεσπίζεται ένα ανώτατο όριο έκτακτου αφορολόγητου «μπόνους» αγοραστικής δύναμης. Οι εταιρείες θα μπορούν να καταβάλουν έως και 3.000 ευρώ στους υπαλλήλους τους, ακόμη και έως 6.000 ευρώ για όσους έχουν δημιουργήσει πρόγραμμα μερισμού κερδών ή συμμετοχής.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται μείωση των εισφορών η οποία θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν περίπου 550 ευρώ ετησίως.

Ως προς την στέγη τέλος, ο δείκτης αναφοράς ενοικίων θα αυξηθεί κατά 3,5% τον Ιούλιο και στη συνέχεια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για ένα χρόνο.

Εθνικοποιείται πλήρως η επιχείρηση ηλεκτρισμού

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την επιχείρηση ηλεκτρισμού Electricite De France, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου η Μπορν, σπρώχνοντας τις μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερα, παρά τα σημαντικά χρέη.

«Σας επιβεβαιώνω σήμερα ότι το κράτος σκοπεύει να ελέγξει το 100% του κεφαλαίου της EDF», είπε η Μπορν σε ομιλία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, καθώς παρουσίαζε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μειοψηφίας της οποίας ανέλαβε να ηγηθεί μετά το πρόσφατο πολιτικό αδιέξοδο.

Η EDF, στην οποία το κράτος κατέχει ήδη το 84%, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβάσεις προϋπολογισμού, καθώς κατασκευάζει νέους πυρηνικούς σταθμούς στην Γαλλία και στην Βρετανία, όπως επίσης και προβλήματα διάβρωσης σε ορισμένους από τους παλιούς αντιδραστήρες της.

Οι μισοί από τους αντιδραστήρες της στη Γαλλία είναι επί του παρόντος εκτός σύνδεσης.

Η EDF έχει επίσης πληγεί από τους κυβερνητικούς κανόνες που την αναγκάζουν να πουλάει ενέργεια σε ανταγωνιστές με έκπτωση, ενώ οι τιμές έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ.

Η εταιρεία έχει υπολογίσει ότι οι απώλειες παραγωγής θα μειώσουν τα κέρδη κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα της κοστίσουν 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το χρέος της φαίνεται να αυξάνεται κατά 40% φέτος, πάνω από τα 61 δισ. ευρώ.

Η επιλογή της πλήρους εθνικοποίησης της EDF έγινε γνωστή από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα φέτος, καθώς σκοπεύει να καταστήσει την συγκεκριμένη εταιρεία κύριο πυλώνα μιας τεράστιας επένδυσης σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η Μπορν δεν διευκρίνισε εάν η εθνικοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής νομοθεσίας ή μέσω εξαγοράς μετόχων της μειοψηφίας, ούτε έδωσε ένα χρονικό πλαίσιο.

Οι μετοχές του ομίλου, που σημείωσαν πτώση 5% πριν από την ανακοίνωση, σημείωσαν άνοδο έως και 9% αμέσως μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ