ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση στην «καρδιά» του Κραματόρσκ - Ένας νεκρός και έξι τραυματίες

Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση στην «καρδιά» του Κραματόρσκ - Ένας νεκρός και έξι τραυματίες
Τραυματισμένη γυναίκα δέχεται τις πρώτες βοήθειες μετά το χτύπημα στο Κραματόρσκ AP Photo/Nariman El-Mofty

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια της ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στην καρδιά της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι πύραυλος κατέστρεψε έξι κτήρια, συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχείου και ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που βρίσκονται σε ένα μεγάλο βιομηχανικό κόμβο.

«Ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το κέντρο του Κραματόρσκ. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και έξι τραυματίσθηκαν, αλλά οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν» δήλωσε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε ότι « ήταν μια σκόπιμη επίθεση σε αμάχους... Αυτό θα συνεχισθεί μέχρι να τους διώξουμε».

Δημοσιογράφος του Reuters στο Κραματόρσκ είδε έναν κρατήρα βάθους αρκετών μέτρων όπου είχε προσγειωθεί ο πύραυλος, σε μια αυλή ανάμεσα σε κτήρια κατοικιών. Δέντρα είχαν ξεριζωθεί και πολλά αυτοκίνητα είχαν αναποδογυρίσει και υποστεί σοβαρές ζημιές.

Κάθε παράθυρο στα γύρω σπίτια είχε καταστραφεί. Οι κάτοικοι, μερικοί με επιδέσμους πάνω από τις πληγές τους, μάζευαν συντρίμμια από τα διαμερίσματά τους και τα πετούσαν στην αυλή. Ένας στρατιώτης «χτένιζε» τον κρατήρα για να εντοπίσει υπολείμματα του πυραύλου.

Η γειτονική πόλη Σλοβιάνσκ, επίσης στην περιοχή του Ντονέτσκ, δέχθηκε πυρά. Ο δήμαρχος Βαντίμ Λιάκχ ανέφερε ότι υπάρχουν τραυματίες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία δεν είχε κάποιο σχόλιο για την κατάσταση στο Κραματόρσκ ή στο Σλοβιάνσκ, ενώ σταθερά αρνείται ότι πλήττει αμάχους.

Η Μόσχα, αφού έθεσε υπό έλεγχο την γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ κατέστησε σαφές ότι σχεδιάζει τώρα να καταλάβει τμήματα της περιοχής του Ντονέτσκ τα οποία οι δυνάμεις της δεν ελέγχουν.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αναμένουν πως το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ θα είναι οι επόμενοι στόχοι της ρωσικής επίθεσης.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ανέκτησε τον έλεγχο του Φιδονησιού

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι ανέκτησε τον έλεγχο Φιδονησιού στη Μαύρη Θάλασσα, αφού ύψωσε την ουκρανική σημαία εκεί λίγες ημέρες νωρίτερα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από αυτό το νησί.

«Αποκαταστήσαμε πρακτικά τον έλεγχό μας στο Φιδονήσι», δήλωσε ο Ολεκσέι Γκρόμοφ, ανώτερος αξιωματούχος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «φυσικό έλεγχο» από τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Ουκρανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση, επέστρεψαν στους στρατώνες τους. Δεν διευκρίνισε αν παρέμειναν στρατιώτες στο νησί.

«Την περασμένη εβδομάδα, πετύχαμε τον έλεγχο των όπλων στο νησί και εμποδίσαμε τον εχθρό να απομακρύνει τις υπόλοιπες μονάδες, τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους», συνέχισε.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε χτύπημα το πρωί της Πέμπτης στο Φιδονήσι με «βλήματα υψηλής ακρίβειας», σκοτώνοντας ορισμένους από τους Ουκρανούς στρατιώτες που πήγαν να τοποθετήσουν μια σημαία εκεί και αναγκάζοντας τους επιζήσαντες να τραπούν σε φυγή.

Ωστόσο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι η ουκρανική σημαία κυμάτιζε ξανά στο νησί.

Αφού είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο, το νησί καταλήφθηκε από τους Ουκρανούς την περασμένη εβδομάδα, μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι αποχώρησε από αυτό το έδαφος «ως ένδειξη καλής θέλησης», αφού «πέτυχε» τους «καθορισμένους στόχους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ