ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο ηθοποιός Τζέιμς Κάαν, ο Σόνι Κορλεόνε του «Νονού»

Πέθανε ο ηθοποιός Τζέιμς Κάαν, ο Σόνι Κορλεόνε του «Νονού»
Αλ Πατσίνο σε Τζέιμς Κάαν σε σκηνή από τον «Νονό» Paramount Pictures via AP

Ο Αμερικανός ηθοποιός της μεγάλης οθόνης Τζέιμς Κάαν, που έγινε ευρέως γνωστός με τον ρόλο του Σόνι Κορλεόνε στην θρυλική κινηματογραφική τριλογία «Ο Νονός», πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, η οικογένειά του.

«Η οικογένεια εκτιμά την έκφραση αγάπης και τα ειλικρινή συλλυπητήριά σας και ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά της σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του ηθοποιού στο Twitter.

Ο Κάαν γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το 1940. Οι γονείς του ήταν Εβραίοι μετανάστες από τη Γερμανία. Σπούδασε υποκριτική και ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο τη δεκαετία του 1960.

Η αναγνώριση ήλθε το 1972 όταν ο Τζέιμς Κάαν υποδύθηκε τον ευέξαπτο Σόνι Κορλεόνε στην πρώτη ταινία της τριλογίας «Ο Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, και απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου.

Ήταν ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους του Βίτο Κορλεόνε, που «γαζώνεται» από τις σφαίρες αντίπαλης φατρίας. Ο φόνος του με βροχή από σφαίρες σε έναν σταθμό διοδίων, ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας που φέτος κλείνει μισό αιώνα.

Ήταν η ταινία που τον ανέδειξε σε σταρ του κινηματογράφου, ενώ ακολούθησε η συμμετοχή σε πολλές παραγωγές της δεκαετίας του 1970.

Ήταν ίσως περισσότερος γνωστός σε ρόλους του «σκληρού», όπως στις ταινίες «Thief» και «Rollerball», όμως η καλλιτεχνική του διαδρομή περιέλαβε και διαφορετικές ερμηνείες, όπως στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Misery» του Στίβεν Κινγκ το 1990, όπου υποδύθηκε έναν συγγραφέα ρομαντικών μυθιστορημάτων, αιχμάλωτο μιας διαβολικής γυναίκας (Κάθι Μπέιτς), που τον αναγκάζει να γράψει ένα βιβλίο.

Έπαιξε επίσης σε πολλές άλλες αστυνομικές περιπέτειες και κωμωδίες (Ντικ Τρέσι, Παντρεμένος με τη μαφία, Ένοχο παρελθόν, Dogville) καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές.

Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε πέντε παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον επίσης ηθοποιό Σκοτ Κάαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ